Psyykenlääke voi yllättää

Potilas

Tuntematta sen paremmin taustoja haluaisin esittää mielipiteitäni liittyen 11-vuotiaan Kristianin tapaukseen (Ksml 4.10.). Itselläni aikuisena on omakohtaisia kokemuksia eri psyykenlääkeistä pitkältä ajalta. Kokemukseni on, että kaikki lääkkeet eivät ole sopineet minulle.

Esimerkkinä minulle sopimattomasta lääkkeestä on yksi tämän ajan ”muotilääke”, ns. uuden polven antipsykootti ketiapiini, jota käytetään nykyään paljon monenlaisiin ongelmiin eri ikäisillä. Sen mm. luvataan tasaavan mielialoja. Sitä käytetään myös käytöshäiriöihin, sekä esimerkiksi dementikoilla.

Olen nelikymppinen mielenterveyskuntoutuja. Käytin jonkin aikaa kyseistä lääkettä, nimenomaan sen pitkävaikutteista versiota (Seroquel Prolong tai Quetiapine Accord), keskivahvalla annoksella. Joidenkin päivien käytön jälkeen tulin erittäin masentuneeksi.

Viimein vaihdoin valmisteen lyhytvaikutteiseen muotoon pienemmällä annostuksella, ja vähitellen mieliala koheni.

Kahteen otteeseen minulla oli tämä kokeilu, ja kummallakin kerralla kokemukset olivat samat. Vieläkään mieliala ei aina ole niin korkealla, voi olla että kohenisi jos lopettaisin kokonaan ketiapiinin. Melko hyvin olen kuitenkin pärjäillyt, eikä ole tarvinnut hakeutua päivystykseen ja psykiatrian osastolle kuten pitkävaikutteisen ketiapiinin kokeilujen yhtydessä.

Lisäksi kyseinen lääke saattaa aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, mikä osaltaan vielä laskee mielialaa. Näin ainakin minulla. Nyt minulla on lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan. Myös ketiapiinin vähentäminen saattaa olla erittäin hankalaa. Itse tarvitsin siihen rauhoittavan lääkkeen avuksi vähäksi aikaa.

Myös eräs hyvin tunnettu unilääke, tematsepaami (Tenox), sai minut joitain vuosia sitten sairaalakuntoon myös erittäin pahan masennuksen takia. Olin ajautunut sen säännölliseen käyttöön kuukausiksi.

Sairaalassa lääke lopetettiin, ja kotiuduttuani olin kuin uusi ihminen. Kiitokseni tästä hoitohenkilökunnalle.

Lääkärit ja hoitajat eivät aina voi aavistaa, että vaikka jonkin lääkkeen pitäisi auttaa tietyllä tavalla, se ei aina sitä tee. Myös sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä. Kokeilemalla selviävät nämäkin asiat.

Toisaalta on myös paljon minua korvaamattomalla tavalla auttaneita psyykenlääkkeitä. Ne ovat sopineet minulle, ja olen niistä kiitollinen.

Toivotan voimia ja jaksamista kaikille mielenterveysongelmaisille sekä heidän läheisilleen! Voimia ja viisautta myös mielenterveystyön ammattilaisille tärkeässä työssään.

Potilas

Poikkeuksellisesti julkaisemme kirjoituksen nimimerkillä. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.