Puolitotuuksia rataliikenteestä

Lauri Oinonen

On helppoa olla eri mieltä liikenneministeriön liikennepalvelut-yksikön ylijohtaja Mikael Nybergin ja VR Groupin viestintäpäällikkö Mika Heijarin ajatuksista (Ksml 29.9. ”Supistukset ovat raakaa matematiikkaa”).

Esitetyt väitteet ovat lähinnä puolitotuuksia. Vanha totuus on, että matemaattisen yhtälön lopputulos on väärä, jos sen yksi osatekijä on väärä. Näiden herrojen ”raa’assa matematiikassa” on useita virheitä ja puutteita.

Matkustajatilastot unohtavat lähtö- ja saapumisasemien Jyväskylä, Tampere ja Seinäjoki matkustajamäärät kokonaan. Samoin unohdetaan Haapamäen kautta kulkevien ratojen merkitys syöttöliikenteenä pääradoille ja jatkoyhteyksineen muulle rautateiden liikenneverkolle. Myös varsin merkittävät Oriveden aseman matkustajamäärät on haluttu unohtaa kokonaan.

Mielenkiintoista olisi tietää, miten yleensä matkustajamäärät nykyisin tilastoidaan. Epäilen tilastojen luotettavuuttta. Matkustajat kertovat myös tilanteista, jolloin lipunmyyntiautomaatit eivät ole toimineet kiskobusseissa. Tällöin matkantekijöistä ei tule merkintöjä tietokoneille.

Yhteiskunta-, alue- ja ympäristöpoliittiset näkökulmat on haluttu sivuuttaa täysin. Liikenne- ja viestintäministerön virkamiesten esittämä ratkaisu lakkauttaa Haapamäen kautta kulkevien ratojen henkilöliikenne ei ole kestävä kokonaisuuksien kannalta.

Siitä kuitenkin olen ylijohtaja Mikael Nybergin kanssa samaa mieltä, että yksityisautoilu kilpailee junaliikenteen kanssa. Jos junaliikenne lopetettaisiin, yksityisautoilu lisääntyisi. Tämä ei olisi EU:n valkoisen kirjankaan mukaista ympäristöpolitiikkaa.

Valtion on otettava huomioon se, että Haapamäen kautta kulkevat radat on juuri kunnostettu 40 vuoden kovaa käyttöä varten, asemalaitureita on korotettu ja liikenne on kauko-ohjauksessa. Juuri näiden ratojen liikennettä varten on muutamia vuosia sitten hankittu kiskobussikalusto vuosikymmenten liikennettä varten. Olisi mitä mielettömintä yhteisillä varoilla tehtyjen investointien tuhlausta jättää investoinnit ja kalusto nyt käyttämättä.

Sektoriministeriön virkamiehet eivät tietenkään voi nähdä asioiden kokonaisuutta, sen tiedän. Mutta terve järki sen kyllä näkee.

Luotan siihen, että hallituksen raha-asioista vastaava ministeriryhmä katsoo asioita kokonaisuuden ja kokonaiskansantalouden kannalta.

Lauri Oinonen

Keuruu, Haapamäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu