Koulutus on nousun avain

Mauri Pekkarinen

Keski-Suomi on työttömyysluvuissa jämähtänyt peränpitäjäksi: Kainuuta, Lappia ja Pohjois-Karjalaa heikomman työllisyyden kurimukseen.

Ongelma koskee koko maakuntaa, ei enää vain maakunnan syrjäseutuja. Jyväskylänkin työllisyys kuuluu maan heikoimpiin. Eikä Keski-Suomen tilanne kohene nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyydenkään kuvassa.

Erilaisista poliittisista taustoistamme huolimatta olemme jakaneet ja tunnistaneet paitsi Keski-Suomen haasteet myös mahdollisuudet monissa aiemmissa tehtävissämme.

Koulutus on suuri vahvuutemme. Maakuntakeskuksen 40 000 peruskoulun jälkeistä koulutuspaikkaa lienee suhteessa enemmän kuin missään muualla Suomessa. Koko maakunnan vahvuus on myös Jyväskylän vetovoimaisuus ja hyvä liikenteellinen asema.

Tarvitsemme maakuntaan lähes 20 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

Sanomamme on: maakunnan koulutus- ja tutkimuspotentiaalin ja maakunnan elinkeinoelämän välille on rakennettava nykyistä radikaalisti parempi silta.

Rohkaisemme maakunnan yrityksiä ja yhteisöjä kehittämään yhteistyötä maakunnassa olevien koulutus- ja tutkimusyhteisöjen kanssa.

Yrityksillä voi olla yhteisiä kehittämistarpeita johtamisessa, tuotannossa, markkinoinnissa ja maailmalle menossa. Näissä asioissa oppilaitokset ja niiden väki voivat auttaa. Tärkeää on myös viennin kohdemaan tuntemus – siinä yli 60 maasta tulevat nuoret opiskelijat voivat auttaa.

Uskomme vahvasti, että maakuntamme mahtava koulutus- ja tutkimuskapasiteetti, yliopistot, ammattikorkeakoulu, ammattiopisto ja täkäläiset valtakunnalliset tutkimuslaitokset ovat valmiita vastaamaan haasteeseen. Niillä on jo nyt lakisääteisenä ns. kolmas tehtävä eli ympäröivän yhteisön aluekehityksen tukeminen. Siinä tarvitaan lisää yhteistyötä maakunnan elinkeinoelämän kanssa.

Yhteistyö on hyödyksi myös koulutusyhteisöille itselleen. Oppilaitoksissa tarvitaan uusinta tietoa siitä, mitä elinkeinoelämässä ja hallinnossa on menossa. Tietoa voisivat tuoda luennoitsijat elinkeinoelämästä tai hallinnon piiristä.

Vetoamme Keski-Suomen elinkeinoelämän, hallinnon ja koulutusyhteisön edustajiin: Rakennetaan maakuntamme korkean työttömyyden voittamiseksi elinkeinoelämän ja koulutusyhteisöjen nykyistä paremmat yhteistyörakenteet, innovaatioalustat, fyysiset ja virtuaaliset.

Koko maan tutkimus- ja kehittämisrahoituksesta saamme Keski-Suomeen aivan liian pienen siivun. Lisäämällä osaamisyhteisöjen ja elinkeinoelämän yhteistyötä me voimme sen moninkertaistaa.

Tässä olisi Juha Sipilän hallituksen elinkeino- ja koulutuspoliittisille kärkihankkeille hyvä osoite, mutta vain, jos elinkeinoelämä ja koulutusyhteisöt tunnistavat oman motiivinsa ja mahdollisuutensa lähteä mukaan.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Lauri Ihalainen

kansanedustaja (sd.)

Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.