Suomalaisten on viisainta luottaa omaan tekemiseen

Lars-Olof Fredriksson

Kansainvälispoliittiset ongelmat, erityisesti uusi kansainvaellus, suurin toisen maailmansodan jälkeen, ahdistavat suomalaisia syksyn pimeässä. Kun asiat tuntuvat nyt kaatuvan päälle, moni ahdistuu ja jättää vastuullisen elämän, liittyy some-räksyttäjiin ja luovuttaa samalla sielunmaisemansa puhuville päille ja estradipelleille. Moni surkuttelee mm. Kreikan kohtaloa huomaamatta, että siellä elämä soljuu sittenkin vanhan kulttuuri- ja uskontoperinteen kannattelemana, vaikka leipä näyttäisi loppuvan.

Täällä pohjan perälläkin on selvitty jotenkuten aina kun on ollut tiukkaa, yhteisen uhan tunnistaen, ja jaksettu elää sovussa välillä tosin kirveellä välejä selvitellen, mutta pian sopien. Itsenäisyys oli huikea saavutus, sotien torjuntavoitto myös ja maan rakentaminen raunioista melkoinen selviytymistarina. Nyt, globalisaation ja digiajan viedessä suomalaisia kuin pässiä narusta ja muukalaisten tullessa tänne, olemme neuvottomia.

Olemme silti sivistyskansa eikä meidän pitäisi tavoitella meille sopimattomia vääriä taivaita vaan luottaa enemmän omiin arviointeihimme ja niiden mukaisiin tekoihin. Ei meitä uhkaa mikään eikä kukaan, ei edes Venäjä ole valmis tänne hyökkäämään, kunhan säilytämme vakaisuutemme ja pidämme päätöksenteon omissa käsissä, valitun integraation ohessa.

Tekemisten taustalla vaanii silti monia ongelmia, kuten yltiöliberalismi, pinnallinen elämäntapa sekä huonon itsetunnon tuottama näköalattomuus ja turvattomuuden tunne. Hyvän koulutuksen ja kasvatuksen tielle on syntymässä esteitä, jotka murtavat kulttuurista perintöä ja sitä kannattelevaa elämäntapaa. Viisauden ja sivistyneen toiminnan takeita ei julkisesta keskustelusta juuri löydy.

Pari, kolme ikäpolvea ei tosin riitä suomalaisen perinnön ja perinteen tuhoamiseen. Tosin mm. maan rakentajat ja pelastajat ovat joutuneet modernisaation kolhimiksi ja lähes holhotuiksi, kun sähköinen signaali ei enää taivu heidän käsissään. Nuorin joukko taas pelaa pelejä ja viettää aikaa sosiaalisessa mediassa valtaenemmistön vahtiessa etujaan.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu