Seniorit nurkassa messuillaan

Matti Syrjälä

Seniorimessut kaupunginteatterilla 5.10. olivat menestys monella tapaa. Kävijöitä päivän mittaan oli tuhansia ja erilaisia vanhuspalveluja ja välineitä sekä neuvoja esitteleviä yrittäjiä oli paikalla satamäärin. Päivän antia olivat myös erilaiset esitykset teatterin päänäyttämöllä.

Tervetuliaissanoissaan kaupunginjohtaja Timo Koivisto totesi, että Jyväskylässä kaikki kaupungin järjestämät vanhuspalvelut ovat hyvin ellei erinomaisesti, ainakin maan parhaalla tasolla.Taloudenkin hän sanoi olevan taseensa puolesta plussalla viimeistään viidessä vuodessa. Puhe herätti kuulijoissa paljon myös ajatuksia ja kysymyksiä, joihin vastausta jäädään odottamaan käytännön ratkaisuissa. Ikäihmiset saivat työstään kiitoksia, kuten tilaisuuden luonteeseen kuului.

Jollakin tavalla seniorikansalaisten käytännön kohtelu peilautui silti messuosastojen sijoittelussa. Kaupalliset palvelujen tarjoajat paistattelivat hyvässä valaistuksessa sisääntuloaulassa ja toisen kerroksen lämpiössä – tiloissa, joihin yleisövirta ohjautui tungokseksi asti.

Äänetöntä ja pyyteetöntä työtä ikäihmisten parissa tekevät järjestöt oli sijoitettu pienen näyttämön hämärään. Missään ei sisään tullessa ollut näkyvää ohjausta näille osastoille.

Suurin osa paikalle eksyneistä kertoi osanneensa tulla vasta kyselyjen perusteella. Näin paikalle ohjautuivat vain ”sukulaiset” ja vapaaehtoisaktiivit, suuri yleisö ei tiennyt kyseisistä osastoista ja palveluista mitään.

Vertauskuvallisesti voi ajatella, että ikäihmiset ja heidän todelliset palvelijansa joutavatkin yhteiskunnan hämärälle puolelle. Tärkeintä on, että maksulliset palvelijat saavat asiansa hyvin esille.

Joidenkin paikalla olleiden osastojen edustajat pohtivatkin, kannattaako tänne tulevaisuudessa todellisia ystävänpalveluja tulla lainkaan esittelemään, ellei tilanteeseen tule muutosta.

Parempaan huomiseen kannattaa uskoa silti vapaaehtoistoiminnassa, jossa palvelun laatua ei ratkaise raha vaan oikea palveluhalu.

Matti Syrjälä

puheenjohtaja

Eläkeliiton Jyväskylän yhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu