VR:n palvelu ja tieto aikatauluista on ala-arvoista

Hannu Kostilainen

VR ilmoittaa Keuruu–Tampere -rataosan matkustajamääriä puutteellisesti (”Supistukset ovat raakaa matematiikkaa” Ksml 29.9.). Tällä rataosalla VR on ”sattunut unohtamaan”, että Orivedellä on kaksi asemaa: Orivesi (as) ja Orivesi Keskusta. Jutun mukana olevasta tilastosta puuttuu kokonaan Orivesi as:n matkustajamäärä.

Oman huomioni mukaan Orivesi as:lta nousee junaan ja poistuu kymmenittäin matkustajia joka kerta; ainakin yhtä paljon kuin Vilppulasta. Siis VR:n koko tilasto on väärä, ilmeisesti tarkoituksella.

VR:ää ei kiinnosta pätkääkään koko rataosuus Keuruu–Tampere – samoin kuin myöskään rataosa Jyväskylä–Haapamäki–Seinäjoki. Kuitenkin myös poikittais- ja syöttöliikenne ovat tärkeitä matkustajille, jotka haluavat myös jatkaa matkaansa joko Haapamäeltä etelään tai Jyväskylästä Seinäjoen sekä Oulun–Rovaniemen suuntaan.

Räikeimmillään VR:n ylimielisyys näkyy siinä, ettei se vaivaudu mainostamaan nettiaikatauluissaan Keuruun suunnan linjataksien aamu- ja iltayhteyksiä Tampereelle. Niistä eivät tiedä oman kokemukseni mukaan edes Helsingin ja Tampereen asemien lipunmyynnit. Käsittämätöntä, että matkustajat eivät kelpaa VR:lle!

Kuitenkin linjataksiyhteys Keuruu–Haapamäki–Kolho–Vilppula vie matkustajat aamun ensimmäiselle junalle Keuruun asemalta Vilppulaan ja hakee viimeiseltä iltajunalta Vilppulasta matkustajat Keuruulle.

VR Groupin viestintäpäällikkö Mika Heijari ilmoittaa haastattelussa ettei kyseisten yhteyksien markkinointi kuulu heille. Miksi ei? Millään yksityisellä yrityksellä ei olisi varaa vastaavaan ylimielisyyteen ja verovarojemme tuhlaukseen.

Luulisi, että tappiolliselle yritykselle kelpaisivat maksavat matkustajat. Yksityisen yrityksen viestintäpäällikkö vaihtuisi alla aikayksikön. Toisaalta myös paikallinen ely -keskus voisi katsoa peiliin ja vaatia kustantamansa linjataksiyhteyden näyttävää markkinointia. Miksi se kustantaa, mutta ei valvo rahoilleen vastinetta, VR:n puolen markkinointia? Ja me veronmaksajat maksamme kaiken; myös työnsä laiminlyövien virkamiesten palkat.

Hannu Kostilainen

toimittaja-valokuvaaja

Keuruu

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.