Nuukuudella selviämme kansain- vaelluksesta

Esko Järvenpää

Suomessa mielipiteet jakautuvat kahtia, kun velkaantuva maa saa osansa kansainvaelluksen kustannuksista. Ennusteiden mukainen pakolaismäärä aiheuttaa miljardin euron lisälainan oton vuosittain ja se siirtyy lastenlapsien rasitteeksi.

Vastaanottokeskusten ateriahinta on 12,50 e/pv ja yhden ihmisen vuorokausikustannus on 40 e (Ksml 4.10.). Vuodessa arvellaan tulevan 50 000 ihmistä, virkahenkilöitä joudutaan palkkaamaan muutama sata lisää, siitä voi laskea kokonaiskustannuksen.

Pienet, kireän talouden kunnat pelkäävät uhatun pakkovastaanottolain myöhempiä kustannusvaikutuksia, joita ei ole julkisuudessa otettu lainkaan esiin.

Monilla on sosiaalinen omatunto herännyt. He kysyvät, miten Helsingin asunnottomat suhteutetaan tähän ongelmakenttään, tai työttömät ja pieneläkeläiset, jotka kalliin vuokratason kaupungeissa jäävät heikompaan asemaan kuin maahanmuuttajat.

Kansainvälisten pelisääntöjen mukaan on kuitenkin elettävä, mutta ei silti yli oman maan kantokyvyn. Vapaaehtoisen hyväntekeväisyyden kaikki resurssit pitäisi nyt ohjata nyt tämän uuden jättipulman taloudelliseen hallintaan.

Hallituksen olisi myös teetettävä kokonaisvaltainen arvio jatkomahdollisuuksista vastata haasteeseen ja siinä pitää näkyä viime vuosien heikko taloudellinen tilanne. Arvio tarvitaan EU- kokouksissa, jossa uudet kiintiöt asetetaan.

Tulevien vuosien budjetit on myös tehtävä nuukuutta korostaen. Lisäksi tarvitaan tiukka seulonta: seikkailijat ja rintamakarkurit pitää tunnistaa ja palauttaa kotiin. Hämmennystähän se herättää, että pakolaisista valtaosa on nuoria, asevelvollisuusikäisiä miehiä. Vanhat ukotko sinne pakomaahan on jätetty taistelemaan isänmaan puolesta?

Pakolaistulva on aiheuttanut taloudellisen kantokyvyn riskin ja toisaalta hullaantumisen aallon lähimmäistä rakastavassa pohjolassa. Väkivalta ja jopa osin mielenositukset on kuitenkin tuomittava tämän pulman ratkaisukonsteina. Suomi selvisi rutiköyhänä sodan jälkeisistä kohtuuttomista sotakorvauksista ja selviää järkiintymisellään ja yhtenäisyydellään tästäkin hässäkästä.

Esko Järvenpää

eläkeläinen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu