Jylyn juhlat olivat hyvin moninaiset

Jani Tanskanen

Kiitän Keskisuomalaista Jyväskylän Lyseon entisten oppilaiden yhdistys Jyly ry:n 70-vuotisjuhlien huomioinnista (Ksml 4.10.).

Joudun kuitenkin tarkentamaan uutista: toisin kuin siitä voi tulkita, juhla ei tyhjentynyt jääkärilaatan paljastukseen, eikä laatanpaljastus edes ollut osa varsinaista juhlatilaisuutta.

Varsinaisessa juhlassa pääpuhujana oli valtakunnansovittelija Minna Helle. Hän puhui viisaasti muun muassa koulutuksen oikeanlaisen uudistamisen tärkeydestä sekä suomalaisesta tasa-arvosta, joka oli toistuva aihio myös Jylyn puheenjohtajan, professori Jukka-Pekka Mecklinin puheessa.

Aamupäivän ohjelmistossa kiinnostavia puheenvuoroja pitivät esimerkiksi meteorologi Matti Huutonen, kirjailijat Markku Ropponen ja Laura Lähteenmäki sekä professori Kimmo Kainulainen.

Myös monet muut jylyläiset tapasivat mentoreina nykylyseolaisia, mistä suurkiitos kuuluu mentor-ideaa kehittäneelle Jylyn hallituksen Pia Tuomi-Sorjoselle.

Mentor-toiminta on hyvä esimerkki siitä, kuinka 2000-luvulla Jyly on keskittänyt voimavarojaan erityisesti yhteistyöhön ja yhteydenpitoon nyky-Lyseon kanssa.

Se onkin ollut koululle erityisen tärkeää niissä sekavissa olosuhteissa, joissa koulutuksenjärjestäjän vaihduttua Lyseo on joutunut toimimaan. Vaikka koulutilat ja koulutuksenjärjestäjät vaihtuvat, Jyly pysyy.

Niin meidän entisten kuin nykyistenkin lyseolaisten onneksi Jylyn ja Lyseon juhliin kuuluu sekä uutta että vanhaa, traditiota että modernia.

Juhliimme mahtuvat jääkärilaatta mutta toki paljon muutakin: tanssia, musiikkia, kriittisiä ajatuksia, naisia ja miehiä, nuoria ja vanhoja, ihmisiä monenlaisista aatetaustoista.

Lyseolaisista on moneksi, ja hyvä niin.

Jani Tanskanen

Jylyn sihteeri

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu