Unelmana suvaitsevainen kotikaupunki

Arja Paakkanen

Keski-Suomessa kunnat ovat tehneet myönteisiä päätöksiä avata ovet turvapaikanhakijoille. Vastaanottokeskuksia ja muita tilapäisiä sijoitusyksiköitä on perustettu ja perustetaan Jyväskylään, Saarijärvelle, Äänekoskelle, Petäjävedelle ja Joutsaan. Myös Keuruu saanee vastaanottokeskuksen, sittenkin. Ilman huoltajaa tulleille alaikäisille on avattu ovet Äänekoskella ja Säynäsalossa.

Jämsässä valtuutettu Tuula Peltosen ym. jättämä valtuustoaloite turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta menee nyt valmisteluun. Lisäksi perussuomalaiset jättivät kielteisen kannanottonsa kaiken tyyppiseen vastaanottoon, tosin ilman perusteluja.

On ymmärrettävää, että koko Eurooppaa koskeva kansainvaellus hämmentää, kuten uusi ja outo usein. Keuruun kokemus osoittaa, että paremmalla perehtymisellä ja ilman uhkailuja vieraatkin asiat asettuvat ymmärrettävämpiin puitteisiin.

Keskustelua Jämsässäkin on siis tiedossa puolesta ja vastaan. Keskustelua tarvitaan ja sille pitääkin antaa tilaa. Toive kuitenkin on, että säästymme uhkaa tihkuvilta vihapuheilta ja-teoilta.

Meidän on hyvä tietää, että kansainvälisten sopimusten perusteella Suomen on otettava vastaan turvapaikkaa hakevat. Laittomia turvapaikanhakijoita ei siis ole. Vastaanottokeskus on tilapäinen paikka, jossa ollaan vain hakemuksen käsittelyajan, normaalisti puolisen vuotta, nyt ruuhkan takia varmaankin pidempään. Suomeen jäävät tarvitsevat myöhemmin pysyvän asuinpaikan. Tässä vaiheessa kyse on valtaosin tulijoiden majoittamisesta järjestely- ja vastaanottokeskuksiin, hätämajoitus- tai muihin tukiyksiköihin. Uusia vastaanottokeskuksia majoitustiloineen tarvitaan viikoittain.

Vastaanottokeskuksen kulut korvaa kokonaan valtio. Kunta ei maksa mitään. Kunnan on kuitenkin tarvittaessa järjestettävä peruskoulupalvelut, mutta niihin tulee valtionapu. Vastaanottokeskus työllistää oman henkilökuntansa ja lisäksi piristää liike-elämää, mm. kuljetus-, kiinteistö- ja ruokapalveluja.

Suomalaiset vapaaehtoiset ympäri maata uurastavat turvapaikanhakijoiden tukena hankkien vaatteita, ruokaa, lapsille leluja, tulkkeja, kaikkea hädänalaisten tarvitsemia asioita. Keski-Suomessa sitoutumaton kansalaisryhmä Refugees Welcome Keski-Suomi on mobilisoinut aivan uskomattoman sitoutuneita vapaaehtoisia auttajiksi ja SPR:n tueksi. Tällaista myötätunnon ja suvaitsevaisuuden osoittamista on hyvä toivottaa Jämsäänkin.

Arja Paakkanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jämsä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.