Karjalasta tänne tulleet eivät olleet pakolaisia

RITVA OINONEN

Kun puhutaan maahamme nyt tulevista pakolaismääristä, kovin usein verrataan, että sijoitettiinhan sodan jälkeen maahamme yli 420 000 siirtokarjalaista/evakkoa.

Mielestäni nämä kaksi asiaa eivät ole mitenkään vertailukelpoisia sen vuoksi, että karjalaiset olivat oman maamme kansalaisia, jotka joutuivat pakenemaan kodistaan sodan vuoksi, kun vieras valtasi heidän asuttamansa alueen.

He olivat myös suomenkielisiä, joskin omalla murteellaan, mutta ei tarvittu erillistä suomenkielen opetusta, eikä ohjausta suomalaiseen kulttuurin tapoihin ja arvomaailmaan. He tulivat toki omine vivahteineen, mutta arvot ja asenteet olivat samanlaisia muiden suomalaisten kanssa.

Pakolaisia meiltä sanotaan lähteneen Ruotsiin. Kyllä. Silloin sodan aikana lapsia lähetettiin turvaan, mutta nuoret miehet ja vähän vanhemmatkin olivat rintamalla puolustamassa maamme itsenäisyyttä, joka saatiinkin säilytettyä.

Itselläni on vahva ja läheinen kosketuspinta evakoihin, omat isovanhempani joutuivat evakoiksi samaan aikaan kun kuusi enoani taisteli rintamalla.

Mitä tulee siihen, että myöhempinä vuosikymmeninä paljon suomalaisia lähti Ruotsiin, he menivät sinne töihin ja heillä oli monella jo työpaikka valmiiksi kun sinne menivät, eli elämä alkoi omin hankkein eteenpäin.

Suomalaiset siirtolaiset/evakot eivät olleet pakolaisia vaan oman maan kansalaisia, se on mielipiteeni, jonka varmaan jaan monen muun lukijan kanssa.

RITVA OINONEN

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.