Voitto kansalaisjärjestöille

Jarkko Nisula

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä lopettaa turpeenoton Kalmunevalla 31.12.2015 paikallisten asukkaiden ja yhdistysten aktiivinen toiminta on ollut ratkaiseva tekijä. Prosessi kesti vuosia.

Kalmunevan 35-vuotisessa tuotantohistoriassa 33 vuotta toimittiin viranomaisten tieten ilman vaadittavia vesi- ja ympäristölakien mukaisia lupia.

Kansalaisjärjestöt, jotka tekevät työtä vesistöjen pelastamiseksi Keski-Suomessa, Savossa, Pohjanmaalla ja Kainuussa saavat päätöksestä uutta voimaa.

Turpeenpolton ainoa perustelu on sen kotimaisuus. Myötämieltä asialle haetaan vakuuttamalla, että turpeenotto ei vahingoita vesistöjä. Vakuutteluun eivät usko edes toiminnan harjoittajat itse vaan valittavat ympäristölupapäätöksistä perustelunaan mm. arvaamattomat sääolot.

Kalmunevan ympäristölupaprosessi paljasti, kuinka kelvottomia ovat turvetuotannon ympäristöselvitykset, vesiensuojelumenetelmät, päästötarkkailu ja viranomaisvalvonta. Tästä aiheutuu jatkuvasti mittavaa, peruuttamatonta ja salakavalaa tuhoa vesistöissämme.

Vastaavia turvekaivantoja on sadoittain ja niiden luvanmukaisuus pitäisi nyt mitä pikimmin tarkastaa. Keski-Suomi on metsien ja vesistöjen maakunta. Näitä molempia aarteitamme on vaalittava huolella.

Toivottavasti Jyväskylän Energia pian pääsee julki tuomaansa tavoitteeseen, että 70 % poltosta on puuta. Sen jälkeen ei uusia turvekaivoksia maakunnassa tarvita ja samalla voidaan laatia nopeutettu aikataulu turpeenpolton alasajolle.

Nykyisistä turvekaivannoista merkittävä osa aiheuttaa kestämätöntä rasitusta ja pilaantumista vesistöille.

Toivottavasti myös Keski-Suomen kunnat omissa kannanotoissaan ja toiminnassaan heräävät oivaltamaan, mikä valtava taloudellinen merkitys vesistöillämme tulevaisuutta ajatellen on. ”Kalmansuon” tapaukseen perehtyminen sunnuntai-iltaisin television ääressä herättää varmasti lisää kansalaisia vesistöjämme puolustamaan. Tervetuloa joukkoon!

Jarkko Nisula

Jussi Alanko

Martinjärven vesienhoitoyhdistys ry

Jaakko Koppinen

Olavi Niemi

Pelastetaan Reittivedet ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu