Milloin alkaa tuottavuusloikan hyppykoulu?

Kari Halttunen

Työmarkkinaosapuolet ovat saaneet ohjeistuksensa hallituksen ”taloustalkoisiin”. Milloin hallitus kutsuu julkisen sektorin keskeiset operatiiviset toimijat avoimeen tiedotustilaisuuteen, jossa pääministeri esittelee heille, miten tuottavuusloikkaa hypätään, normeja puretaan ja digitalisaatiota edistetään siten, että niistä syntyy säästöjä?

Tässä tilaisuudessa jokainen toimija kertoisi oman käsityksensä siitä, miten meille veromaksajille tarkoitettuja palveluja tuotetaan entistä laadukkaammin ja kustannustehokkaammin hallitusohjelman linjaamalla tavalla. Läpinäkyvyys on tärkeää, koska julkinen sektori toimii valtaosin monopoliasemassa.

Suomen julkisen sektorin menot ovat vuodessa lähes 60 % kansantuotteesta (Bkt) eli yli 120 miljardia euroa. Yhden prosentin säästö on siis yli miljardi euroa.

Jos säästöt ovat viisi prosenttia, niin sillä lähes katetaan julkisen sektorin vuotuinen rahoitusalijäämä. Jokainen ymmärtää luvuista, että miljardeja säästyy jo pienillä säädöillä – jos toimeen tartutaan.

Kansalaisen näkökulmasta tilanne näyttää nyt siltä, että julkinen sektori on betonoitu monimutkaisilla virka- ym. sopimuksilla sekä kunta- ja hallintorakenteilla. Onko kenelläkään enää otetta kokonaisuudesta?

Sote-kentän tietojärjestelmäratkaisut antavat hyvän esimerkin siitä, miten isännättömässä talossa tehdään kokonaisedun vastaisia päätöksiä.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu