Turvapaikka myös pyöräilijöille

Juhani Paavola

Liikenteessä sattuu inhimillisiä virheitä. Virheen tehnyt osoittaa toisinaan pahoittelunsa, ja sen avulla osapuolet jatkavat matkaa ilman vihaa ja yhtä kokemusta viisaampina.

Etenkin polttomoottoritonta, hyvin haavoittuvaa liikennettä on myös kaikki syyt tukea. Monet kuitenkin pelkäävät ajaa polkupyörällä Jyväskylässä. Ei ihme. Tässä esimerkkitapaus risteyksestä, jossa Hämeenkadulta tulevat autoilijat lähes poikkeuksetta kääntyvät vasemmalle, Vapaudenkadulle.

Tulen tutulle suojatielle päiväaikaan rauhallisesti ja pilkuntarkasti sääntöjä noudattaen, autoilijat näkevät minut erittäin hyvin. Koska osaksi suojatien päälle istahtanut autoilija ei ole minua huomaavinaan ja lähtee liikkeelle, käännyn melko hiljaa reitille auton taitse, joustavasti ”vetskarina”. Seuraava, iso tumma auto lähtee kuitenkin liikkeelle ja vyöryy suojatielle uhkaavasti aivan kylkeeni, jolloin pysähdyn auton eteen jo mahdollisen tahallisen törmäyksen vaikutusten vähentämiseksi. Katson kuskia tiukasti silmiin, mm. pyöräilevät lapset mielessäni.

Mieskuski alkaa opettaa minua: tässä on suojatie, sä et saa ajaa sillä.

Koska jo suojatien maalausmerkintä osoittaa selkeästi että myös yli 12-vuotias polkupyöräilijä saa sillä ajaa, en vastaa huijausyritykseen.

Kerron kuskille, että hän tulee kolmion takaa: hänellä on siis siis ehdoton väistämisvelvollisuus. Kuski alkaa tutkia taustapeiliä, jonoa kertyy. Sanon kuskille, että lue säännöt.

Kuski vaihtaa kieltä: ”Haista v-tu”. En sorru moiseen kielenkäyttöön.

Juhani Paavola

toiminnanjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto

Keski-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.