Kohtaa ihminen, luo hyvinvointia

Katja Lemberg

Masennus alkaa olla kaiki?le suomalaisille tutun tuntuinen asia. Lähes jokainen tuntee tai ainakin tietää jonkun masentuneen, ellei jopa ole kokenut masentuneisuutta itse. Asiasta kirjoitetaan ja asiaa kuvataan ja sen sisältöä tehdään ihmisille näkyväksi monilla erilaisilla keinoilla.

Ja silti masennusta on, se lisääntyy ja monilla pahentuu. Missä siis vika? Asenteessa. Masennus kumpuaa meidän ihmisten asenteesta. Me kukin olemme osallisia läheistemme ja tapaamiemme ihmisten hyvinvointiin ja olemisellamme joko parannamme muiden oloa tai hajoitamme toisten elämää.

Masennuksesta toipuminen edellyttää asennemuutosta. Meidän kunkin täytyy muuttaa toistemme kanssa olemista kohtaamiseksi, myös työkseen ihmisiä tapaavien. Masennus haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Kohdattu ihminen alkaa avautua ja kasata elämänsä paloja uudella tavalla kasaan saadessaan inhimillisiä kohtaamisia ja konkreettista tukea elämänsä parantamiseen vaadittaviin muutoksiin.

Masennus syntyy, kun ihmiset eivät kohtaa. Kun ihmiset eivät tule nähdyiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Kun emme aidosti ole läsnä toistemme kanssa ja kohtaa toisiamme ja toistemme asioita. Joten meidän jokaisen asenne toisiin ihmisiin joko parantaa tai masentaa muita.

Ei meidän masennusta tule oppia ymmärtämään, vaan ihmistä. Joten on jokaisen omissa käsissä opetella ja oppia kohtaamaan Ihminen. On asenteessamme suhteessa elämään ja ihmisiin olemme todella toistemme kanssa vai katsommeko toisiamme erilaisten näkymättömien kalvojen takaa. Koko toisia hoitava ja kasvattava ihmiskäsityksemme on asenteellinen, jolla näitä asioita katsotaan ja ihmisiä tavataan. Se ei ole kohtaamista. Sillä jos me kotona, koulussa, työssä ja bussipysäkeillä oikeasti kohtaisimme toisemme, miksi täällä kukaan masentuisi. Ja perinnöllisyys.. joo joo. Kurkatkaa vaan senkin taakse ja kohdatkaa se perinnöllistä masennusta sairastava ja kuulette sukutarinan, joka kuulluksi tultuaan lakkaa olemasta sairaus ja muuttuu elämäksi, jonka voikin kohdata.

Aiheutatko siis sinä pahoinvointia vai hyvää oloa? Oletko sinä syy jonkun tai itsesi masennukseen vai parannatko sinä lähimmäisiäsi tai työssäsi näkemisiäsi? Tapaatko vaan vai kohtaatko? Parannatko vai ylläpidätkö jo syntynyttä kohtaamattomuutta? Onko siis sinulla muutosta kaipaava asenne?

Katja Lemberg

hallituksen puheenjohtaja

Kasvajat ry/ Minuksi

Kotka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu