Peruspalkkaa työtä vastaan

Ritva Lehtonen

Peruspalkasta (Ksml 28.9.) on aiheellista kirjoittaa.

Osmo Soininvaara on tästä kirjoitellut jo pitkään. Mutta vastikkeettoman rahan jakamiseen tarvitaan lisää rahaa, josta tuntuu olevan puute kaikilla tasoilla. Haetaan vastausta kysymyksiin: miten saamme velkaantumisen ja työttömyyden kuriin?

Olen kirjoitellut aiheesta myös peruspalkan nimikkeellä, mutta jospa nimi olisikin työmarkkinatuki ja sen saisivat kaikki työttömät työkykyiset? Mutta ei vastikkeetta kuten vihreät esittävät, vaan esimerkiksi 30 viikkotyötuntia vastaan ja vähintään 1 000–1 500e/kk. Sen maksaisi Kela.

Näin poistuisivat asumistuki, toimeentulotuki, syrjäytymisen ehkäisy ym. menot, ja kaikki olisivatkin työntekijöitä, palkansaajia ja veronmaksajia.

Tämä olisi teko, jolla korjattaisiin monta ongelmaa ja samalla saisimme taloutemme kasvuun. Koska ei työ ole loppunut, vain palkanmaksajat ovat loppuneet.

Näin saisimme käsipareja myös vanhusten hoitoon ja menoerä säästyisi erilaisten sosiaalisten tukien poistumisena. Se antaisi ihmisille elämänhalua, kun voi suunnitella tulevaisuuttaan.

Tämän järjestelyn tulisi kattaa koko maa ei vain osia siitä ja tämä työ tulisi suunnata etupäässä käsityövaltaisille aloille.

Ritva Lehtonen

kunnanvaltuutettu

Petäjävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu