Silmäni eivät nähneet, mutta korvani kuulivat

Jukka Luukkanen

Matkasin 9.9. ystävien seurassa kohti Helsinkiä. Odotettavissa oli jännittävä ilta, sillä olimme menossa katsomaan pääkaupunkimme oopperataloon Andrew Lloyd Webberin teosta Oopperan kummitus. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt kyseisessä rakennuksessa, joten senkin vuoksi oli matka mielenkiintoinen.

Olin jo aiemmin selvitellyt oopperan seurattavuutta kaltaiseni näkövammaisen kuulijan kannalta. Tekstin suomennosta ei ollut mahdollista saada kuulokkeilla korviinsa saati sitten, että librettoa olisi ollut mahdollista seurata pistekirjoitettuna.

Teos esitettiin englannin kielellä. Illan miespääosan Fantôme-kummituksena lauloi ystäväni Ilkka Hämäläinen. Hän tuli luoksemme hotellihuoneeseen kertoakseen oopperan juonen. Se selkiytti näkövammaisen kannalta jo etukäteen hieman näytöksen seurattavuutta.

Käännetäänkö oopperan suomennettu teksti vielä piakkoin pistekirjoitukselle? Tahi käytetäänkö nykytekniikan suomia mahdollisuuksia esimerkiksi korvakuulokkeisiin ohjatulla tekstin luennalla?

Langattomat kuulokkeet palvelisivat silloin parhaiten näkövammaisia oopperan seuraajia. Äänentaso voitaisiin automaattisesti säätää tasolle, joka ei häiritsisi lähellä istuvia.

Balettiesityksissä on jo nyt mahdollista saada korviinsa ns. kuvatulkkausta, jossa kerrotaan yleisesti näyttämön tapahtumista. Oopperoiden tekstien käännöksen seuranta ei ole sen sijaan vielä kehittynyt näkövammaisille sopivaan muotoon.

Jos et pysty mistään seuraamaan juonen ja henkilöiden etenemistä, olet pakoitettu vähän väliä kuiskaten kysymään ystäviltäsi: ”Mitähän nyt tapahtuu?” Tällainen häiritsee lähellä istuvia herkkänahkaisia oopperafaneja, sen olen huomannut.

Illan esitys oli kuitenkin minullekin hyvin antoisa kokemus. Webberin musiikki ja erinomaiset kansallisoopperamme solistit rakensivat voimakkailla tulkinnoilla täydelle katsomolle unohtumattoman elämyksen. Odotan innolla sitä hetkeä, jolloin voin seurata toisten kuulijoiden tapaan kaikkien oopperoiden tekstejä.

Jukka Luukkanen

pianonvirittäjä

Jämsä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.