Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Miten punkin pureman voi välttää?

Mari Haapavaara

Punkin pureman aiheuttamista sairauksista, aivokuumeesta ja borrelioosista, on kirjoiteltu lehdissä paljon.

Mielestäni ei ole riittävästi kerrottu, kuinka välttyisi punkin puremalta. Se on terveydenhuoltoviranomaisten tehtävä. Työ pitäisi aloittaa.

Lääkäreiden oppiriidat borrelioosisairauden olemassaolosta ja hoidosta tulisi lopettaa ja aloittaa ”sairauden” ennaltaehkäisy ja siihen liittyvä terveyskasvatus. Tarkoitan punkkien pahimpien esiintymisalueiden ilmoittamista seudun asukkaille ja luontoretkeilijöille.

Tarvitaan neuvontaa eri ikävaiheissa olevan punkin tunnistamisesta ja vaatetuksen sekä karkotteiden soveltuvuudesta puremien ehkäisyyn. Eniten tarvitaan opetusta punkin irottamiseen ihosta ja pureman hoidosta.

Sairauksien ennaltaehkäisy on aina halvempi vaihtoehto kuin niiden hoito. Eli terveyskeskuksessa irroitettu punkki maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin itsehoidolla kotona pois otettu.

Terveydenhoitosektorin tulisi tiedostaaa ilmaston lämpenenemisen muutokset ympäristössä. Leudot talvet lisäävät punkkien määrää. Ajallisesti vuodessa niitä esiintyy pitkään, toukokuun alusta lokakuun loppuun asti.

Asianmukaisesti tarjottu tieto punkkien haitallisuudesta lisää luottamusta terveydenhoitopalveluihin. Tärkeintä on kannustaa ihmisiä, punkeista huolimatta, kokemaan elämyksiä kauniissa luonnossa.

Mari Haapavaara

Jyväskylä, Korpilahti

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut