Mehiläiskato on varoitus maailman ruokahuollolle

Kylmä kesä on kiusannut Suomen mehiläisiä, jotka eivät ole pystyneet keräämään kunnolla ravintoa. Tarhattuja mehiläisiä piti lisäruokkia koko alkukesä sokerilla. Myös villimehiläisten lentopäivät ovat olleet vähissä ja kimalaisia on ollut tavallista vähemmän.

Ihmiskunnalle mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat elintärkeitä ravinnon tuotannossa. Kolmasosa maailman ruuasta saadaan hyönteisten pölyttämistä kasveista. Pölyttäjiä ovat myös ampiaiset ja kimalaiset, mutta mehiläisten osuus on suurin.

Kimalaiset vastaavat pölytyksellään muun muassa Suomen mustikkasadosta. Yhdysvalloissa mehiläisten pölytyspalvelut ovat tarhaajille suurempi tulonlähde kuin hunajantuotanto, ja teollistettu pölytys on esimerkiksi Kalifornian mantelintuotannon elinehto.

Mehiläisten joukkokuolemista on raportoitu ympäri maailmaa. Suurimmaksi syyksi on arveltu maatalouden torjunta-aineita. Suomea suruttomammin niitä käytetään Yhdysvalloissa, jossa tarhatut mehiläiskannatkin ovat perimältään niin yhdenmukaisia, että se lisää tartuntatautien leviämisen riskiä. Taustalla voi vaikuttaa myös geenimuuntelu: jos geneettisesti istutettu bakteeri tekee kasvista myrkyllisen tuhohyönteisille, siitä voi tulla tuhoisa myös mehiläisille.

Ilmastonmuutostakaan ei pidä unohtaa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan talvien lauhtuminen voi vähentää kimalaisten määrää. Talvehtimisen pituus muuttuu, ja pölyttäjilä on vaikeuksia myös ravinnonsaannissa, jos niille tärkeät kasvit kukkivat liian aikaisin. Sekin jo tiedetään, että Euroopan ja Pohjois-Amerikan eteläosien mehiläiset eivät ole kyenneet muuttamaan pohjoisemmaksi parempien elinolosuhteiden perässä.

Mehiläiskadon taustalla on niin suuria taloudellisia intressejä, että kiistattoman ja yksiselitteisen syyn nimeäminen on vaikeaa. Rakentavampaa on todeta, että mehiläiskadon taustalla on paitsi luonnonolojen vuosittaista vaihtelua ja pysyvämpiä muutoksia myös monimutkaisia, toisiinsa liittyviä ja mehiläisiä stressaavia tekijöitä. Olivatpa mehiläiskadon syyt mitkä tahansa, ongelma on todellinen ja vakava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.