Valittaminenko vain muotia?

Hannu Luotola

Ira Blomberg-Kantsila liittyi (Ksml 12.7.) siihen valittajien kuoroon, joka valittaa valitusten häiritsevän kuntien demokraattista päätöksentekoa.

Maassamme on 317 erilaista demokratiaa toteuttavaa kuntaa. Tästä ei varsinaista ongelmaa synny päätöksentekoon, jos kunnat vain toimivat perustuslakimme hengessä.

Perustuslakimme mukaan kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Kuntalaisella on oikeus hyvään hallintoon, jonka tärkeitä takeita ovat avoimuus ja julkisuus. Yksi tae on virkamiehen vastuu virkatoimiensa lainmukaisuudesta myös rikosoikeudellisesti ja vahingonkorvausvastuullisesti.

Vastuu koskee myös eräitä luottamushenkilöitä. Nämä periaatteet ovat rapautuneet ja jatkavat rapautumista, mikäli yksilön oikeutta yhteiskunnan vaikuttamiseen suitsitaan.

Ongelmat syntyvät pääasiassa kahdesta syystä. Ensimmäinen on lain polkeminen politiikan kynnysmatoksi. Uskotaan poliittisen enemmistöpäätöksen olevan lainvoimaisuuden sijaan laillinen, vaikka sen valmistelussa on rikottu rikos- ja vahingonkorvauslakeja.

Toinen on hallinto-oikeusjärjestelmämme torsous. Sehän käsittelee tehtyjä valituksia ainoastaan hallinnollisen menettelyn oikeudellisuuden näkökulmasta. Varsinainen ongelma, jonka valittaja useimmiten perustelukseen on kirjannut, jää käsittelemättä. Tuloksena on aiheettoman valittajan leima ja oikeudenkäyntikulujen maksaminen.

Kuntalaisen ja kunnan edun kannalta ongelma on todellinen. Päätöksen valmistelussa on saatettu tehdä vahingonkorvaus-, osakeyhtiö-, rikos- ym. lakien piiriin kuuluvia menettelyjä. Saadakseen nämä vaikkapa rikosoikeusistuimeen kuntalaisen on varauduttava taloudelliseen riskiin.

Hallinto-oikeusjärjestelmäämme tulisi kehittää nykyisten tarpeiden mukaan. Hallinto- ja rikostuomioistuinten yhdistämistä tulisi harkita, tai ainakin niihin saatettujen asioiden siirtämistä ”yhden luukun periaatteella” toisen ratkaistavaksi. ”Aiheettomien” valitusten määrä vähenisi romahdusmaisesti.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu