Mielipiteenilmaisun vapaus on yhä oikeus, Jämsässäkin

Arja Paakkanen

Valtakunnallisen sote-politiikan odotuksessa eletään kuin välitilassa valtakunnallisia muutoksia odottaessa. Ehkä juuri siksi kuntatasolla panokset kovenevat. Jämsässä mielipiteen- ja sananvapaudesta on sote-keskustelussa tulossa lähes uhanalainen oikeus.

Keväällä Jokilaakson Terveys uhkasi jopa sanktiolla mielipidekirjoituksen tehnyttä työntekijäänsä, ikään kuin olisi vain yksi sallittu näkökulma. Erityisesti soten ulkoistukseen kriittisesti suhtautuvia kohdellaan Jämsän poliittisessa ilmapiirissä kerrassaan ”sairaalan kaatajina”, tai kehityksen jarruina. Näin tehtiin myös aikanaan Himoksen käsittelyissä.

Tällainen ”yhden totuuden” linja tuottaa jopa surkuhupaisia ulostuloja. Viimeksi Jämsän Seutu -lehti irvaili, etteivät soten ulkoistusta vastustaneet muuttaneet mieltään silloinkaan, kun valtuusto pantiin uusimaan ulkoistus valtuuston puheenjohtajan jääviyskompuroinnin takia. ”Ja eiköhän vieläkin kymmenkunta valtuutettua äänestänyt monet kerrat selvän enemmistön voimin tehtyä päätöstä vastaan” (Jämsän Seutu 3.7.).

Voi tietysti sanoa: ”Että kehtasivatkin olla eri mieltä”, mutta hölmöily ei muutu miksikään, vaikka sitä kannattaisi enemmistö. Eri mieltä oleminen on oikeus, tarvittaessa jopa velvollisuus. Tästä on historiassa riittämiin esimerkkejä. Eriäviä mielipiteitä olisi hyvä kuunnella ja arvioida, mistä ne johtuvat ja olisiko niissä jotain varteenotettavaa.

Median tulisi myös uutisoida asian eri puolet. Toimitus ei uutisoinut, että ulkoistuksen tuominen uudelleen päätettäväksi prikulleen entisin ehdoin on myös ongelmallista.

Jämsän seudun mukaan ”Vastaan jurnattiin, vaikka tiedossa oli, että mikäli tehdyt sopimukset olisi revitty auki, niin Jämsän kaupunki olisi saanut huikeat sanktiot sopimusrikkomuksista.”

Päätöksen vaikutusten arvioimisen laiminlyöminen on prosessissa suoranaista riskikäyttäytymistä. Sopimusrikkomuksen huikeaa sanktiota (5milj euroa/vuosi) lehti olisi voinut arvioida myös vaikkapa näin: ”Miten ihmeessä kaupunki on voinut allekirjoittaa tuollaisen sopimuksen tilanteessa, jossa valtakunnallinen soteuudistus oli täysin keskeneräinen? Kyseessä on kovaa riskinottoa verovaroilla!”

Niin lehti ei kuitenkaan tehnyt.

Eikä lehti uutisoinut, että uusi valtuustokäsittely saattoi jopa pahentaa asioita kaupungin kannalta. Iso tukku palvelusopimuksia, joissa oli kaikki tärkeät yksityiskohdat palvelujen järjestämisestä, tuli sovittavaksi kaupunginhallitukseen suoraan pöydältä. Hallitus siis hyväksyi sopimukset niihin tutustumatta. Valtuuston käsittelyyn sopimuksia ei tuotu. Sopimukset ovat kyllä olleet netissä luettavissa, mutta ovatko ne kuuluneet valtuutettujen iltalukemistoon?

Uusintapäätöstä tehtäessä palvelusopimuksista nousi toki valtuuston joukosta kysymyksiä, mutta varapuheenjohtaja (Heikki Paavuori, ps.) katsoi, etteivät sopimukset kuulu valtuustolle. Näin valtuusto vahvisti palvelusopimukset käytännössä sokkona.

Jämsä teki ulkoistussopimuksen kiinteähintaisena. Käykö nyt soten kanssa niin, että SSS-hallitus siirtääkin valtion kontolle Jämsän jo ulkoistamia palveluja.

Miten käy kustannusten? Siirtyvätkö nekin, vai jäävätkö ulkoistussopimusten määritteleminä Jämsälle? Kysymys on olennainen, sillä kuntatehtävien karsimisessa sote on keskiössä. Esimakua tästä on perustoimeentulotuen siirto Kelalle 2017 alkaen.

Jämsässä valtuusto toistaa itseään. Juostaan riskistä toiseen, vaikka valtakunnan soten linjaukset ovat ratkaisematta.

Valtuutettujen perusteltujen mielipiteiden kuittaaminen ”jälkijurnaamisena” on heikko kommentti keskustelussa kuntalaisten eduista. Enemmänkin, sananvapaudessa politiikassakin on kyse ihmisoikeuksista. Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; siihen sisältyy myös oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä. Mielipiteen- ja sananvapauden suojelu ja toteuttaminen ovat demokraattisen yhteiskunnan olennaisia tekijöitä.

Keski-Suomen kannalta Jämsässä käytyä keskustelua on hyvä seurata tarkkaan ja kriittisesti. Tulevan syksyn aikana on soten myötä todennäköisesti odotettavissa päätöksiä, joiden selvittyä kaikkien viisaat päät kannattaa lyödä yhteen, jotta selviämme kuntalaisten kannalta mahdollisimman hyvin tulevista haasteista.

Arja Paakkanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jämsä

Irma Hirsjärvi

pj., Keski-Suomen Vasemmistonaiset

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.