Vihanpitoon tarvitaan kaksi

Vesa Höijer

Jos sanot naapurillesi, että hän on tyhmä ja laiska ja haisee pahalle, naapuri saattaa moisesta suuttua ja vaikka lyödä sinua turpaan. Naapurisi syyllistyy rikokseen, pahoinpitelyyn. Mutta moni varmaan ajattelee, että vikaa oli myös rikoksen uhrissa.

Venäläisten naapureina on vuosisatojen ajan asunut kansoja, jotka ovat kertoneet venäläisille etteivät pidä heistä, koska he ovat tyhmiä ja laiskoja ja haisevat pahalle. Onko ihme, jos Venäjä on silloin tällöin lähettänyt armeijansa rankaisemaan suunsoittajanaapureitaan?

Ihmettelemme ääri-islamisteja ja heidän uskonnollisia johtajiaan, imaameja jotka lietsovat puheissaan vihaa ja yllyttävät väkivaltaan. Mutta helposti unohdamme, että suomalaisillakin on ollut omat ”imaaminsa”.

Pappi Elias Simojoki julisti ”kuolemaa ryssille” ja kehotti ylioppilaita ”käymään kansamme etunenässä myös vihassa”. Hän kirjoitti Ylioppilaslehdessä vuonna 1923 näin:

”Me tiedämme, ettette te rakasta ryssää, niin kuin osa kansaamme tekee, vaan kysytään, osaatteko te vihata sitä. Osaatteko te vihata, niin kuin verivihassa vihataan, niin kuin esi-isänne vihasivat, niin kuin vapaussodan jääkärit vihasivat ja vihaavat.”

Tämä oli siis 16 vuotta ennen Neuvostoliiton hyökkäystä Suomeen.

Talvisodan aloitti Neuvostoliitto, ei Suomi. Rikollinen oli Neuvostoliitto, ei Suomi. Mutta oliko tuossakin tapauksessa kysymys vähän myös siitä, että suomalaiset olivat soittaneet suutaan liikaa ja Suomi sai mitä oli tilannutkin?

Jos Suomella on vahva sotilaallinen puolustus ja jos Suomi suhtautuu asiallisesti ja kunnioittavasti itäiseen naapurimaahan ja sen asukkaisiin, ei Suomi ehkä enää koskaan joudu sotaan.

Urho Kekkonen ymmärsi tämän heti sodan jälkeen. Ymmärtävätkö nykyiset päättäjät?

Vesa Höijer

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu