Vakaumusten sieto on suvaitsevaisuutta

Risto Moisio

Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski ottaa kantaa uskonnonvapauteen armeijassa (Ksml 2.7.). Hän kokee paraatijumalanpalveluksia koskevat järjestelyt kelvottomiksi, koska paraatijumalanpalvelukseen osallistumattomat uskonnottomat joutuvat poistumaan paikalta kesken paraatikatselmuksen. Näin he joutuvat, kuten uskonnollisetkin, vasten tahtoaan paljastamaan vakaumuksensa vastoin uskonnonvapauteen kuuluvaa yksityisyyden suojaa.

Ratkaisuksi Ylikoski ehdottaa tunnustuksellisen hartausosuuden poistamista sotilasparaatista. Lisäksi hän on huolissaan paraatin yleisöstä: se joutuu vasten tahtoaan osallistumaan jumalanpalveluksen seuraamiseen.

Väite on kelvoton: se yleistää paraatin koko yleisön vastentahtoiseksi seuraamaan jumalanpalvelusta. Uskonnonvapauslaki ei kiellä yksilöä paljastamasta vakaumustaan julkisesti. Ehdotus poistaa hartausosuus paraatista riistää uskonnollisilta mahdollisuuden tehdä se. Uskonnottomuudesta tulisi sääntö. Se ei ole uskonnonvapautta vaan vapautta uskonnosta.

Hyväksyisin Ylikosken argumentit, jos hän eläisi maassa, jossa oman vakaumuksen julkinen tunnustaminen johtaa jopa hengenvaaraan. Mielestäni Suomessa ei ole tarpeen piilotella vakaumustaan.

Suvaitsevaisuus edellyttää muiden vakaumusten sietämistä siinä määrin, että pystyy yhteistyöhön eri vakaumuksia edustavien kanssa. Uuden oppiminen ja aito kiinnostus heihin vaatisi jopa tutustumista heidän vakaumuksensa harjoittamiseen.

Vapaa-ajattelijat hyökkäävät yleensä kristinuskoa vastaan ja aina perusteena on laki ja yhdenvertaisuus. Kertaakaan he eivät ole vastanneet ydinkysymykseen, mikä Suomen oloissa kristinuskossa on niin loukkaavaa, että uskonnoton ei voi sen harjoittamista seurata. Ja se pitää omilta lapsiltakin kieltää koulujumalanpalvelusten osalta – jopa vastoin heidän tahtoaan.

Risto Moisio

kesäkarstunen

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.