Vaikuttavalta työltä viedään pohja

Jonna Haapanen

Hallituksen kaavailemat leikkaukset kehitysyhteistyösektorille ovat muihin toimialoihin nähden poikkeuksellisen suuret, mutta niistä saatava säästö on vähäinen. Leikkaukset vaikuttavat suoraan kaikkein heikoimmassa asemissa oleviin tyttöihin, naisiin ja nuoriin.

Suomalaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön on suunnitteilla 38 prosentin leikkaukset. Tänä vuonna valtio myöntää järjestöille tukea 114 miljoonaa euroa, joten tulevilla leikkauksilla saataisiin aikaan 34–46 miljoonan euron säästöt. Tämä vastaa 0,06–0,08 prosentin osuutta valtion vuoden 2015 menoarviosta.

Leikkaukset ovat ristiriidassa hallituksen omien linjausten kanssa. Puhutaan yhtä, mutta tehdään toista.

Naisten ja lasten aseman parantaminen, demokratian vahvistaminen, ruokaturva ja ilmastokestävyys sekä yritysvastuu ovat hallituksen ilmoittamia kärkiteemoja kehitysyhteistyön osalta. Silti järjestöiltä, jotka keskittävät jo nyt työnsä näihin teemoihin, leikataan jättisummia.

Eniten tästä kaikesta kärsivät kehitysmaiden tytöt ja naiset, kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.

Esimerkiksi pitkään alalla toiminut Kansainvälinen solidaarisuussäätiö – eli lyhyemmin Solidaarisuus – arvioi alustavasti, että toiminta-alueillamme Itä-Afrikassa valtion tuen leikkausten myötä noin 50 000 tyttöä ja naista ei pääsisikään mukaan kehitysprosesseihin, joissa ehkäistään tyttöjen sukuelinten silpomista ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Myös pitkäjänteinen työmme Somalimaassa maaseudun nuorten ja naisten toimeentulon ja työllisyyden edistämiseksi kärsisi. Tämä alueella, josta muutto ja pakeneminen on Suomenkin hallituksen mielestä suuri ongelma.

Kansalaisjärjestöt tekevät juuri sitä, mitä kestävään kehitykseen tarvitaan: tukevat köyhimpiä ihmisiä pysyvän toimeentulon kehittämisessä ja voimaantumisessa aktiivisiksi kansalaisiksi. Toivon, että Suomen päättäjiltä löytyy viisautta nähdä tämä.

Jonna Haapanen

kehittämisjohtaja

Kansainvälinen solidaarisuussäätiö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.