Kuntoutus uudistettava 2020-luvulle

Aila Pikkarainen

Hallituksen yksi säästökohde eli työikäisten Aura-kuntoutuksen keskeyttäminen on herättänyt kuntoutuslaitoksissa kovaa kritiikkiä. Uudenlaisen Aura-kuntoutuksen piti korvata Kelan TYK- ja Aslak-kuntoutukset. Säästökohde on rankka, mutta välttämätön. Jos kirkkoja myydään ja armeijan yksiköitä lakkautetaan, tulee myös kuntoutuslaitoksia tarkastella kriittisesti. Eivät perinteet, brändit tai seinät kuntouta ketään.

Olen työskennellyt työurani aikana kahdessa kuntoutuslaitoksessa, osallistunut itsekin Aslak-kuntoutukseen ja olen myös tutkinut Kelan kuntoutusta viiden vuoden ajan. Kuntoutuksen on aika uudistua niin rakenteellisesti kuin sisällöllisesti.

Työhön kuntoutuksen tulee tapahtua työssä, ei erillisissä laitoksissa, joissa hotellitasoinen majoitus, ravintolatason ruoka ja viihteellinen iltaohjelma ovat kuuluneet kuntoutuskurssipaketteihin.

Ei ole tarkoituksenmukaista käyttää yhteiskunnan varoja näihin tukipalveluihin, vaan kaikki voimavarat on kohdennettava ydintehtävään eli monialaiseen kuntoutukseen, ennalta ehkäisevään työhön ja työpaikkojen hyvinvoinnin edistämiseen. Työikäisten kuntoutuksen on siirryttävä sinne, missä on työ ja sen tekijät.

Nykyisin uimahallit, kuntosalit ja personal trainerit ovat niitä peruspalveluja, joihin jokainen kansalainen voi itse vapaasti käyttää omia varojaan. Erityiset ja vaativammat työkykyä uhkaavat terveyden ja toimintakyvyn haasteet voidaan linkittää jatkossa uudistamalla työterveydenhuollon rakenteita ja sisältöjä. Työkyvyn ylläpitäminen on koko työyhteisön asia, ei yksittäisen työntekijän ongelma tai riski, jota ihmetellään ja arvioidaan erillisissä laitoksissa.

Tulevaisuudessa kuntoutuslaitosten osaavan henkilökunnan tulee liikkua laitoksista ulos ja tarjota uudenlaisia palveluja esimerkiksi alueensa kunnille. Kuntouttavaan kotihoitoon, ennaltaehkäisevään työhön ja vaativaan kuntoutukseen tarvitaan uusille sote-alueille juuri tätä osaamista. Nykyiset ja tulevat kuntoutustarpeet ja -tuotteet on vain nähtävä uudella tavalla uudessa tilanteessa.

Aila Pikkarainen

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu