Köyhyyden jäljet heijastuvat kaikkiin

Sara Alanen

Hallitus on ilmoittanut kehitysyhteistyön leikkauksista, jotka kuuluvat suhteellisesti hallitusohjelman suurimpiin. Leikkaukset siirtävät Suomen pois pohjoismaisesta viitekehyksestä kehitysyhteistyötoimijana ja samalla Suomen painoarvo kansainvälisessä yhteistyössä vähenee. Kansalaisjärjestöjen tekemään työhön on kaavailtu 30–40 prosentin leikkauksia. Suunta on herättänyt huolestuneisuutta muissa Euroopan maissa.

Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyö ei ole pelkkää avun perille toimittamista, vaan vahvistamalla paikallista kansalaisyhteiskuntaa järjestöt puolustavat ihmisoikeuksia ja demokratisoitumista sekä ehkäisevät korruptiota.

Siksi kehitysyhteistyö on paitsi moraalinen velvollisuutemme, myös mitä suurimmassa määrin osa turvallisuus- ja ulkopolitiikkaamme. Eriarvoisuuden vähentäminen ja yleinen turvallisuus globaalissa maailmassa ovat myös suomalaisten etu. Elämmekö tyhjiössä, jonka ulkopuolisilla asioilla ei ole vaikutusta meihin?

Ei ole realistista odottaa, että hallituksen ajamia leikkauksia voitaisiin korvata lahjoitusvaroin. Järjestöt ovat erittäin riippuvaisia saamistaan lahjoituksista, mutta suomalaiset lahjoittavat jo nyt paljon. Pitkäjänteinen työ vaatii varmaa rahoituspohjaa.

Kehitysyhteistyö on systemaattista ja valvottua; harvaa julkisia varoja käyttävää alaa seurataan yhtä tarkasti kuin järjestöjen tekemää kehitysyhteistyötä. Meillä on osoittaa työmme tuloksia mustaa valkoisella. Kaavaillut leikkaukset voivat kuitenkin johtaa kesken jääviin hankkeisiin, jolloin monet tulokset jäävät saavuttamatta. Keskustelussa unohdetaan myös, että järjestöt toimivat jo nyt erittäin tehokkaasti pienillä resursseilla. Työtä tehdään matalalla palkalla ja vapaaehtoistyötä hyödynnetään paljon.

Vedenjakajavuosi 2015 lähenee nopeasti loppuaan ja olemme voineet iloita monien vuosituhattavoitteiden täyttymisestä. Näiden tavoitteiden täyttymisessä Suomella on ollut osansa kansainvälisessä yhteistyössä. Samalla kuitenkin tiedämme, että paljon työtä on vielä tehtävä eriarvoisuuden vähentämiseksi maailmassa. Näillä eväillä ei siihen puututa. Köyhyyden jäljet näkyvät aina ensimmäisinä naisten ja lasten elämässä.

Sara Alanen

Kehitysyhteistyöpäällikkö

Interpedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu