Uskonnonvapaus armeijassa

Esa Ylikoski

Varusmiesten ei ole enää pakko osallistua uskonnollisiin hartaustilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin. Evankelisluterilaisen kirkon jäsenillä ollut ”palveluvelvollisuus” osallistua uskonnolliseen ohjelmaan poistuu. Oikeusasiamiehen päätökseen perustuva uudistus koskee nyt 2015 heinäkuun alun saapumiserää. Muutos on tervetullut ja kauan odotettu.

Kun Nuorisobarometri 2014:n mukaan nuorista yli puolet sanoo olevansa ”ei-uskonnollisia” ja vajaa neljännes ”uskonnollisia”, kulttuuri varuskunnissa alkaa muuttua. Uskonnonvapauden uudistus armeijassa jää silti puolitiehen. Valitettavasti puolustusministeri Haglund ei antanutkaan suunniteltua ohjetta Puolustusvoimille, joka päätti nyt asiasta tykönään.

Pääesikunnan käsky vesittää Puolustusministeriön työryhmän vuoden alussa tekemän ehdotuksen siirtää uskonnolliset tilaisuudet päivän palveluajan ulkopuolelle, rinnasteiseksi harrastustoiminnalle. Käskyn mukaan tämä koskee vain iltahartauksia, mutta varusmiesten päiväohjelmaan voi yhä sisältyä jumalanpalveluksia. Niille on tosin aina vaihtoehtona kaikille tunnustukseton tilaisuus.

Toinen muutos koskee sotilaspappien pitämiä ”kirkollisen työn” oppitunteja, joille on ollut vaihtoehtona etiikan ja elämänkatsomustiedon opetusta. Saapumiserästä 2/2105 alkaen sotilaspappien pitämille tunneille osallistuvatkin kaikki varusmiehet, mutta ”niillä ei käsitellä tunnustuksellisia asioita eivätkä ne sisällä julistuksellisia elementtejä”.

Kun ministeriön työryhmä tarkasteli eettistä opetusta, sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä laajemmin, Pääesikunnan käsky mainitsee nyt vain sotilaspappien oppitunnit. Delegoidaanko monipuolisempaa tarkastelua vaativan aiheen opetus edelleen kokonaan sotilaspapeille? Se ei ole asianmukaista. Varusmiesten opetukseen, kriisien, traumojen ja kuoleman kohtaamiseen sekä henkiseen tukeen, tarvitaan psykologista ja lääketieteellistä asiantuntemusta.

Pääesikunnan päätöksessä paraatijumalanpalveluksia koskeva uusi järjestely on kelvoton. Sen mukaan varusmiehet, jotka paraatikatselmuksessa eivät osallistu siihen liitettävään jumalanpalvelukseen, joutuvat poistumaan paikalta kesken paraatikatselmuksen. Tämä toteutetaan paraatia seuraavan yleisön ja tv-kameroiden edessä. Uskonnonvapauteen kuuluu yksityisyyden suoja, mistä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöskin. Julkisen vallan ei tule järjestää tällaista tilannetta, jossa yksilö joutuu vasten tahtoaan käytöksellään tuomaan julki oman uskonnollisuutensa tai uskonnottomuutensa.

Toki uskonnottomien tulee saada osallistua paraatikatselmukseen ja paraatiin, joten ongelma ei voi ratkaista sillä, että he eivät saisi osallistua niihin. Oikea ratkaisu on, että paraatikatselmukseen ja paraatiin ei sisälly uskonnollisesti tunnustuksellista hartausosuutta.

Voisihan sellainen olla vaikka ennen varsinaista paraatikatselmusta. Silloin itse paraatia seuraamaan tulleen yleisönkään ei tarvitsisi vasten tahtoaan osallistua jumalanpalveluksen seuraamiseen.

Nyt päätetty tilanne rikkoo varusmiesten, sotilaiden ja paraatiyleisön uskonnonvapautta, oikeutta olla osallistumatta jumalanpalvelukseen, joten se pitää korjata.

Esa Ylikoski

pääsihteeri

Vapaa-ajattelijain liitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu