Pyhätkin viedään!

Erkki Malinen

Elinkeinoelämän keskusliiton ahneudella ei tunnu olevan mitään rajaa. Nyt ollaan viemässä työläiseltä pyhätkin.

Tämä jatkuva valitus Suomen jäykistä työmarkkinoista ei perustu mihinkään tosiasioihin. Suomi on Länsi-Euroopan helpoimpia maita irtisanoa työntekijä. Työehtosopimukset on varsin joustavia, mikä mahdollistaa sopimisen paikallisesti monistakin asioista, esimerkiksi työajoista.

Onhan työntekijän palkkaaminen jo itsessään paikallista sopimista. Siinähän työnantaja ja työntekijä kahdestaan sopii millä ehdolla sopimus syntyy. Määräaikaisilla työsopimuksilla voi työntekijää pitää jopa kymmeniä vuosia, sanoi laki mitä hyvänsä. Sitten on nämä nollatuntisopimukset, jonka piirissä on yhä enemmän työntekijöitä.

Paljon on varmasti parantamisen varaa, mutta ketä hyödyttää, jos työntekijästä tehdään orja. Se ei hyödytä ei ainakaan kotimarkkinoita, päinvastoin. Se näivettää ne lopullisesti.

Ainoa hyötyjä olisi vientiteollisuus, joka on tänä päivänä valtaosiltaan ulkomaisessa omistuksessa. Tuotto valuisi entistä enemmän ulkomaille.

EK:n herrojen kannattaisi tutustua Henry Fordin talousoppeihin. Kapitalismi ei pyöri, jos ihmisillä ei ole ostovoimaa ja Suomi ei nouse suosta, jos julkista sektoria ei saada keveämmäksi. Vähennetään isopalkkaisia johtavassa asemassa olevia virkamiehiä eikä vain ulkoisteta siivoojia. Samanaikaisesti meidän pitää keksiä uusia tuotteita, jotka menevät kaupaksi.

Erkki Malinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.