Karjalaa osaavien yhteisö on suuri

Ari Burtsoff

Kiitos toimittaja Laura Määttäselle hyvästä ”Karjalan kurimus” -jutusta Sunnuntaisuomalaisessa (Ksml 31.5.). Yksi fakta jutussa on kuitenkin avattu puutteellisesti – nimittäin karjalan kieltä puhuvien määrä Suomessa.

Kieliyhteisönä meillä karjalaisilla oli pitkään ongelmia määrittää kunnolla kielen puhujien määrää ja se perustui hyvinkin epätarkkoihin arvioihin.

Karjalan kieltä käyttää 5 000 ihmistä päivittäin kuten Määttäsen artikkelissa mainitaan. Voidaan kuitenkin sanoa, että se on vain puhujien ydinjoukko, joka on uusien arvioiden mukaan alimitoitettu. Eldia-tutkimuksen aineiston (Anneli Sarhimaa) perusteella ja Tapio Hämysen arvioiden pohjalta voidaan luotettavasti sanoa, että karjalan kieltä hyvin taitavia on noin 11 000 ja kokonaisuudessaan kieliyhteisöön kuuluu kaikkiaan 30 000 puhujaa.

Miksi takerrun tähän seikkaan? Kieliyhteisö on tällä hetkellä taitekohdassa, jossa kielen säilyminen onkin ehkä tulevaisuudessa mahdollista. Aikaisemmin odottelimme kielemme kuolemaa.

Ne tukitoimet, joita kieli tarvitsee, määritellään osittain yhteisön koon mukaan. On siis hyvin tärkeää puhua muistakin kuin kieltä hyvin osaavista. Hyvin kieltä taitavien osaaminenhan on jo taattu loppuelämäksi.

Nyt puhumme niistä ihmisistä ja sukupolvista, jotka tosiasiallisesti ovat menettämässä tai ovat jo menettäneet kielen. Lapsista, lapsenlapsista ja nyt jo heidänkin lapsistaan.

Luvuissa ei ole koskaan mukana se karjalankielisten jälkeläisten joukko, joka kahden tai kolmen sukupolven aikana on jo menettänyt kielensä. Liekö kukaan uskaltanut tuota lukua edes arvioida? Tämä luku saattaa olla jopa 100 000 – 200 000! Siksi on tärkeää pitää mielessä kokonaisuus ja kokoluokka.

Karjalazin tervehyzin.

Ari Burtsoff

kahden karjalaa kotikielenäoppivan pikkulapsen isä

projektikoordinaattori

Itä-Suomen yliopiston Kiännä! -hanke karjalaksi kääntämisestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.