Lintualueista pidettävä huolta

Heikki Helle

Hannu Weijo kirjoitti Keskisuomalaisessa (2.6.) kriittisesti Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen toimialueellaan toteuttamasta maakunnallisesti tärkeät lintualueet -hankkeesta (MAALI-hanke).

MAALI-hankkeessa on käytetty hyväksi parasta keskisuomalaista lintutietämystä Keski-Suomen tärkeimpien lintualueiden selvittämiseksi ja osoittamiseksi. Selvityksen tavoitteena on ollut auttaa paitsi itse luontoa myös alueen viranomaisia ja kansalaisia, jotta linnuille erityisen tärkeät alueet ovat tiedossa, ja ne voidaan ottaa huomioon virallisessa päätöksenteossa, kuten kaavoituksessa. Vastaava selvitys on tarkoitus toteuttaa kaikissa BirdLife Suomen alueyhdistyksissä.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut välttää tulevia konflikteja. Luonto- ja linnustoselvitykset kuuluvat pakollisena osana maankäytön suunnitteluun ja kaavoitukseen. Kun etukäteen tärkeiksi tiedetyt kohteet ovat aikaisempaa paremmin suunnittelijoiden ja päättäjien tiedossa, tulee vähemmän prosesseja, jotka joko joudutaan hylkäämään kesken suunnittelun tai jotka päätyvät vuosien valituskierteisiin. Se on kaikkien etu. MAALI-hanketta ei siis ole toteutettu riitojen lisäämiseksi vaan vähentämiseksi.

Weijo valittaa siitä, ettei hanketta ole valmisteltu demokraattisesti mm. maanomistajia kuullen. MAALI ei kuitenkaan ole viranomaisten toteuttama hanke, johon kuulemiset ja muut demokratian peruspilarit tietenkin kuuluvat. MAALI on parhaaseen lintutietämykseen perustuva kansalaisjärjestön tekemä selvitys, jossa on laajan, pääosin vapaaehtoisvoimin tuotetun lintuhavaintoaineiston perusteella osoitettu Keski-Suomen tärkeimmät lintualueet.

Keski-Suomen Lintutieteellinen Yhdistys on esittänyt MAALI-raportissa suosituksia siitä, miten voimme parhaiten varmistaa näiden alueiden säilymisen myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi Weijon esiin nostamalla Kuhmoisten kaakkurilampien 800 neliökilometrin rajausalueella suositellaan kaakkurin lentoreittien selvittämistä maankäytön suunnittelussa, kuten tuulivoimahankkeiden yhteydessä. Weijon kritisoimat metsänkäyttösuositukset koskevat 28 erikseen rajatun kaakkurilammen rantametsiä. Hoitosuosituksia ei pitäisi sekoittaa suojeluesityksiin saati Natura-alueisiin. Se, millä tavalla nämä maakunnallisesti tärkeät lintualueet tullaan huomioimaan päätöksenteossa, tai päätyykö jokin suojelematon tärkeä alue lopulta suojeluun, on viranomaisasia.

Yhdistys toivoo, että alueet otetaan huomioon ja näin varmistetaan, että linnusto voi hyvin ja on monipuolinen myös tulevaisuudessa.

Heikki Helle

puheenjohtaja

Kristiina Nyholm

linnustonsuojeluvastaava

Keski-Suomen Lintutieteellinen Yhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.