Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Työtä – vai perustulo kaikille?

Henri Heinonen

Tänään on suomalaisen työn päivä. Työtä ei nykyisellään riitä kaikille. Esimerkiksi Karstulassa työttömyysaste oli maaliskuussa peräti 22,7% ja Sallassa 23,8%. Kaikki kuitenkin tarvitsevat tietyn vähimmäismäärän rahaa elämiseen. Tähän tarpeeseen vastaisi perustulo.

En usko, että perustulo kannustaisi ihmisiä nykyistä suurempaan toimettomuuteen. Nykyisessäkään mallissa ei ole pakko ottaa töitä vastaan. Toimettomuus on siis mahdollista jo nyt. Sen sijaan perustulomallissa työnteko kannattaa aina, ja myös yrittäjäksi ryhtymisen riskit vähenevät.

Ehdotan, että perustulokokeilut aloitettaisiin viipymättä – mielellään vuoden sisällä. Ehdotan myös, että perustulokokeilut kohdistetaan ihmisiin, jotka heti hyötyisivät eniten: esimerkiksi opiskelijoihin, työttömiin ja pienyrittäjiin. Mielestäni perustulokokeilujen tulee olla maanlaajuisia.

Ehkä perustulokokeiluissa voitaisiin testata myös muita radikaaleja ideoita. Miten olisi, jos perustulo maksettaisiin vaikkapa kerran viikossa tai joka päivä? Luulen, että tämä auttaisi niitä, joilla on tapana tuhlata rahat kerralla. Tällaisessa mallissa tilipäivää ei tarvitsisi enää odotella kokonaista kuukautta.

Bitcoin puolestaan on mielenkiintoinen innovaatio; Internet-ajan valuutta, joka toimii tavallisen rahan rinnalla. Sen tarkoituksena ei siis varsinaisesti ole korvata euroja vaan paremminkin täydentää niitä. Ehkä perustulokokeiluissa voitaisiin pienessä mittakaavassa testata myös bitcoineilla maksettavaa perustuloa.

Entä työviikon pituus? Ajatus työviikon radikaalista lyhentämisestä 30 tai jopa 20 tuntiin ei ole mielestäni mahdoton. On aivan liian suuri kuilu niiden välillä, jotka eivät ole vuosiin työskennelleet, ja niiden, jotka työskentelevät jopa yli 40 tuntia viikossa! Brittiläinen New Economics Foundation perusteli ajatuksen 20 tunnin työviikosta juuri näin.

Lisäksi lyhyt työviikko loisi uusia työpaikkoja, lisäisi työssäjaksamista, ja vapauttaisi aikaa harrastuksille, opiskelulle ja ihmissuhteille.

Kannustan tässä ihmisiä osallistumaan rakentavaan keskusteluun perustulosta, työviikon pituudesta sekä vaihtoehtoisista palkanmaksutavoista (bitcoin).

Henri Heinonen

filosofian maisteri

teknologiajohtaja,

Consultum Finland Oy

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut