Maailman paras työelämä?

Raisa Kinnunen

Kun työ on ilo, elämä on nautinto. Kun työ on velvollisuus, elämä on orjuutta (Maxim Gorki).

Suomalainen yhteiskunta rakentuu työn tekemiselle ja sosialidemokraatit tavoittelevat yhteiskuntaa, jota luonnehtii oikeudenmukaisuus, ihmisten välinen yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Jokaiselle ihmiselle kuuluu mahdollisuus elää hyvää sekä onnellista elämää ja jokaisella on oikeus merkitykselliseen ja mielekkääseen työhön.

Työ on paitsi toimeentulon lähde, myös tapa kokea osallisuutta ja rakentaa hyvinvointia niin itselleen, läheisilleen kuin koko yhteiskunnalle. Työ on tapa kantaa vastuuta myös muista ihmisistä.

Koska työ on keskeinen osa elämäämme, on työssä ja työpaikoilla voitava hyvin. Ilman hyvää työelämää tai ilman työstään innostuneita, sitoutuneita ja motivoituneita työntekijöitä emme voi menestyä emmekä luoda hyvää yhteiskuntaa. Hyvä työelämä mm. joustaa ihmisten ehdoilla ja eri elämäntilanteissa.

Me tavoittelemme laajamittaista työelämän reformia, jonka puitteissa työelämän laatua, työssä viihtymistä ja hyvinvointia parannetaan. Iästä tai työkyvystä huolimatta. Työelämän laadun kehittäminen pidentää työuria, lisää hyvinvointia ja vähentää aikaista työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä.

Pätkä- ja silpputyön teettämiseen sekä itsensä työllistävien asemaan liittyvät ongelmat on ratkaistava. Työntekijöiden oikeuksien polkeminen on estettävä, mm. nollatyösopimukset on kiellettävä ja alipalkkaus kriminalisoitava. Tavoitteena onkin työnmuodosta riippumaton yhdenvertaisuus lain ja sopimusten edessä.

Työstä saadulla palkalla sekä siitä kertyvällä eläkkeellä on voitava elää, siksi sukupuolten väliset perusteettomat palkkaerot on poistettava sekä lisättävä isien mahdollisuuksia käyttää perhevapaita. Tämä on tärkeätä niin isän ja lapsen suhteen kehittymisen kannalta kuin myös naisten eläkekertymän vuoksi.

Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan naisten työeläke on keskimäärin 65 prosenttia miesten eläkkeestä. Miesten suuremmat työeläkkeet johtuvat pidemmistä työurista sekä korkeammasta palkkatasosta naisiin verrattuna. Tasa-arvoinen yhteiskunta on myös paras tae yhteiskuntarauhalle ja demokratialle. Tehdään siis suomalaisesta työelämästä maailman paras.

Raisa Kinnunen

Ari Saastamoinen

Jukka Hämäläinen

Jasmine Saloranta

Juha Manni

Arto Liikanen

kansanedustajaehdokkaat (sd.)

Keski-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.