Henkeen ja vereen

Aino Suhola

Aino Suhola

Eurooppa on puolustanut sananvapautta henkeen ja vereen. Miljoonat ihmiset osallistuivat Pariisissa mielenosoitukseen. Eturivissä marssivat Euroopan valtioiden johtajat käsikynkkää, koska sananvapautta vastaan on hyökätty.

Terrori-isku Charlie Hebdonin toimitukseen on hirmuteko. Silti samaan aikaan tapahtuvat massiiviset ja summittaiset viattomiin kohdistuvat terroriteot Nigeriassa ja Pakistanissa eivät saa länsimaita barrikadeille. Verilöylyt eivät nouse uutista suuremmaksi.

Mutta kun isku tulee lähelle ja vielä kohdistuu mediaan, länsimaisen sananvapauden kaikkein pyhimpään, terroristit saavat juuri sitä, mitä eniten tahtovat: julkisuutta.

Miksi sitä Muhammedia pitää pilkata, kun tiedetään, mitä siitä seuraa?

Siksi, kun siihen on oikeus.

Pilapiirtäjät selittävät myös, että ei tässä Muhammedia pilkata, vaan niitä, jotka kritiikittä uskovat häneen.

Tarkoittaako sananvapaus siis myös uskon pilkkaamisen vapautta? Mitä pilkka tai halveksunta rakentaa?

Toisella suupielellä vaadimme yhtäläisiä ihmisoikeuksia, vapautta ja tasa-arvoa, oikeutta olla minä. Toisella herjaamme, solvaamme, kiusaamme. Pilkkaamme toistemme ulkomuotoa, aatteita, arvoja, vakaumusta, jopa uskontoa.

Hurmaannumme siitä, että voimme rienata kaikkea sitä, mitä olemme oppineet pitämään pyhänä. Olemme vapaita!

Tulee mieleen lasten leikit. Ensin lällätetään ja kerjätään verta nenästä, ja kun senkka lentää, kauhistellaan, että se löi!

En osaa pitää Muhammedin pilkkaa länsimaisen sananvapauden huipentumana, vaikka jumalanpilkkapykälän poistaminen nousi meilläkin taas nopeasti keskusteluun.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen ja Suomen Penin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen pitivät Ylen Ykkösaamussa pykälää vanhanaikaisena ja aikansa eläneenä.

Vihreiden Ville Niinistö muistuttaa, että uskontojakin saa arvostella.

Kyllä saa, eikä Jumala pilkasta murru, mutta pilkka ja arvostelu eivät ole synonyymejä. Eivätkä ilkeys ja kriittisyyskään.

Ja jos pilkan kielto poistetaan, tuleeko siitä sitten sallittua? Meillä kun on taipumus ajatella, että mikä ei ole erikseen kiellettyä, on sallittua.

Vähemmistön oikeudet ovat hyvin lailla suojattuja, enemmistön mielipidettä voi vapaammin mollata.

Paradoksaalista sekin, että samalla kun koetamme kitkeä koulukiusaamista, alatyylinen henkilöön menevä herjaaminen rehottaa katupuheessa ja verkkokeskusteluissa.

Surullisen sattuman sananvapaussoppaan heitti jyväskyläläinen kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Juhani Starczewski unohtamalla uskonsa syvimmän sanoman ja ryhtymällä ”Jumalan koston” juoksupojaksi vihjailemalla, että puhemies Eero Heinäluoman vaimon kuolema oli ehkä seurausta puhemiehen homomyönteisyydestä.

Ajattelu mykistää ja varsinkin sen ääneen sanominen.

Maan tavaksi on tullut, että alhaisinkin aivopieru pitää sylkäistä kaiken varalta kaikkien tietoon heti. Mihin on kadonnut Jeesuksen äidin, Marian, asenne: Hän kätki sanat sydämeensä ja tutkiskeli niitä siellä.

Moni mieli jäisi pahoittumatta, turha pöhinä syntymättä ja koston kierre jatkumatta, jos tutkiskelisimme asioita sydämessämme.

Kaikenlaisen erilaisuuden keskellä, jokaisen ainutkertaisen ihmisyyden äärellä tarvitaan ymmärrystä, suvaitsevaisuutta ja sivistystä.

Parempi kilpailla toinen toisemme kunnioittamisessa kuin siinä, kuka kipeimmin viiltää.

Piiskan sivallus ei lämmitä sivaltajaa pitempään kuin kusi housuissa pakkasella.

Kyse ei ole vain isoista asioista, aatteista ja vakaumuksista. Ulkonäkörasismi rehottaa joka päivä. Läskiä ei laki suojaa.

Ja miten helppoa onkaan mestaroida toisen elämää! Uudessa televisiosarjassa mummomafia karauttaa apuun pinkillä amerikanraudalla.

Tiedossa on korkojen kopinaa, pintasilausta ja päivittelyä Ekbergin leivoksen lomassa, että miten joku voikin olla niin avuton ja eksyksissä elämässään.

Miksi mafia? Miksi ei juuresta leivottu mummo, joka siunaa ja silittää ja sylillään vaikuttaa enemmän kuin äänekkäin huuto.

Vain rohkeat rakastavat.

Kirjoittaja on kirjailija ja puhuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.