Uusille yrittäjille verohelpotuksia

Eero Koskela

Työttömyyden uhan alla olevia ovat kouluista valmistuva sukupolvi sekä väliinputoajat työmarkkinoilta. Miten voisimme saada näitä ihmisryhmiä kiinnostumaan yrittämisestä?

Meidän ei tarvitse keksiä ns. ”uutta polkupyörää”. Voimme ottaa mallia 1970–80-luvuilta, jolloin toiminimellä toimiva yksityisyrittäjä pystyi välttämään koko silloisen liikevaihtoveron.

Tämä arvonlisäverottomana yrittäminen madalsi kynnystä ryhtyä työllistämään itseään. Arvonlisäverottomaan toimimiseen riitti se, että ei ollut kiinteää liiketilaa. Esimerkiksi omassa asunnossa sai olla varastoa vaikka sadantonnin markan edestä.

Nykysäännösten mukaan arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa liikevaihdon ollessa vuodessa alle 8500 euroa. Pienyrittäjät ovat oikeutettuja ns. alarajahuojennukseen, jos liikevaihto jää tilikauden perusteella alle 22 500 euroa.

Kyseiset säännökset ovat liian pieniä ja ne ovat monille liian korkeita kynnyskysymyksiä alkaa pienyrittäjäksi. Arvonlisäveron tilittäminen tuo myös pienyrittäjille kohtuutonta harmia ja lisätyötä.

Miten tulisi suhtautua kiinteissä liikepaikoissa jo toimivien arvonlisäveron poistoon tai alentamiseen? Arvonlisävero nousi kampaamoyrittäjillä vuonna 2012 yhdeksästä prosentista 23 prosenttiin. Arvonlisäverokannat nousivat lisää prosenttiyksiköllä 1.1.2013 alkaen. Yleinen arvonlisäverokanta nousi 23 prosentista 24 prosenttiin.

Kampaamoilla ja pienaloilla, joilla toimii1–3 henkeä, tulisi arvonlisävero alentaa aikaisemmalle 2010 loppuvuoden kokeilun tasolle 8 prosenttiin.

Arvonlisäveron alennus ei saisi siirtyä hintoihin niin kuin kokeilun aikana kävi. Uusille pienyrittäjille pitäisi luoda mahdollisuus saada tuloverohelpotuksia ensimmäisten kahden starttivuoden ajaksi.

Pitäisi olla mahdollisuus toimia ensimmäinen vuosi verovapaasti ja seuraava vuosi tuloveroprosentti kohtuullistettuna. Vasta kolmas vuosi olisi normaali verokäytäntö.

Vaikka edellä mainitusti toimien, valtio ja kunnallisverokertymä jäisi tuloutumatta, lisäisi se ostovoimaa ja tätä kautta vahvistaisi kansantaloutta. Tällä tavalla kaukonäköisesti toimien yhteiskunta saisi verohelpotuksilla luotua maahamme kymmeniä tuhansia uusia pienyrityksiä.

Esittämäni toimenpiteet rohkaisisivat nuorta sukupolvea perustamaan pienyrityksiä ja helpottaisivat huomattavan paljon pienyrittäjien toimintaa ja ennen kaikkea toiminnan käynnistämistä.

Nyt on korkea aika tulevan hallituksen ja eduskunnan ryhtyä toimenpiteisiin näiden arvonlisäveron ja muiden merkittävien haittojen poistamiseksi yritystoiminnan tieltä.

Eero Koskela

pastori

kansanedustajaehdokas (kd.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.