Opetus- suunnitelma on vaativa haaste

Eira Korpinen

Suomen keskustan kansanedustajaehdokas Tuulia Ikkelä-Koski avasi keskustelun Opetushallituksen uusista opetussuunnitelman perusteista (Ksml 6.1.).

Juuri nyt on oikea aika lähteä pohtimaan perusopetuksen kehittämistä laajalla rintamalla. Kuten Ikkelä-Koski mainitsee, uudistustyö kunnissa on jo aloitettu, mutta ”nyt se tulee jokaisen oppilaan, vanhemman ja työntekijän iholle”.

Opetussuunnitelma tulee todelliseksi ja ”eläväksi”, kun sen tekemiseen saavat osallistua kaikki kansalaiset.

Avainasemassa ovat koulujen opettajat ja oppilaat, mutta myös lasten vanhemmat, sillä toimiva opetussuunnitelma on ennen muuta yhdessä tehty ”kulttuurinen rakennelma”.

Opetussuunnitelmatyön onnistuminen edellyttää avointa ja hyväksyvää ilmapiiriä sekä demokraattista päätöksetekokulttuuria. Hyvä hallintotapa avaa ja aktivoi kansalaisia keskustelemaan koulun kehittämisestä.

Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet viitoittavat tietä paikalliseen – kunta- ja koulukohtaiseen – kehittämiseen. Nyt tarvitaan erityisesti arvokeskustelua, sillä opetuksen järjestäjä päättää:

1. Mitkä ovat perusopetuksen arvoperustaa ja oppimiskäsitystä täydentävät paikalliset näkökulmat?

2. Miten arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan ja arvioidaan?

Koulun tavoitteet ja tehtävät ovat erittäin vaativia. Koko peruskoulun ajan 1970-luvulta saakka tavoitteena on ollut oppilaan minäkuvan, itsetunnon ja itseluottamuksen vahvistaminen. Se on oppimiskäsityksen ydin myös uusissa opetussuunnitelman perusteissa.

Miten tavoitteet on mahdollista saavuttaa? Se on kysymys ja samalla haaste ennen muuta päättäjille, jotka tekevät ”rakenteellisia ratkaisujaan” maamme koulutuksen tulevaisuudesta.

Tutkimustieto antaa hyviä eväitä päätöksentekoon ja ennakkotietoa siitä, mitä päätökset vaikuttavat tavoitteiden saavuttamiseen.

Eira Korpinen

professori emerita

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.