Yhteinen sopiminen luo vireyttä

Arto Liikanen

Vastakkainasettelun aika on ohi – vai onko? Tämä lause on ollut monissa vaaleissa sloganina. Sinänsä hienolta kuulostava lause on viime aikoina kärsinyt melkoisen inflaation.

Ensin pääministerimme vaatii konsensuspolitiikasta irtautumista, samaan aikaan ex-ministeri Iiro Viinanen antaa ymmärtää, että maamme ajautuu perikatoon ay-liikkeen loputtoman ahneuden seurauksena.

2013 solmittu, hienolta nimeltään kasvu- ja työllisyyssopimus ei todellakaan ole ollut työntekijäpuolelle mikään ostovoimaa parantava sopimus. Tällä työnantajaliiton kanssa yhdessä sovitulla erittäin maltillisella palkkaratkaisulla toivottiin olevan myönteisiä vaikutuksia mm. työllisyyden kannalta. Työttömyysturvasäännöksiin tuli todella merkittäviä käytännnön parannuksia.

Se, että työllisyystilanne ei ole juuri parantunut, ei todellakaan johdu ylisuurista palkoista vaan syyt ovat muualla. Niistä vähäisimpänä ei ole Nokia kaikkine alihankkijoineen. Niistä on kadonnut valtava määrä työpaikkoja. Samoin paperiteollisuus on suurissa vaikeuksissa, kun paperinkäyttö on vain kertakaikkiaan vähentynyt.

Paljon on puhuttu monista uusista ja hienoista hankkeista, mutta vielä ei ole paljon konkreettisia tuloksia näkynyt. Toisenlaisen näkökannan sopimisen kulttuuriin otti eläkkeelle siirtynyt EK:n johtaja Lasse Laatunen, joka kertoi vuosikymmenien kokemuksella, että yhteisesti sopimalla ja neuvottelemalla on Suomesta tullut tämänkin tasoinen hyvinvointivaltio.

Tämä on mielestäni helppo allekirjoittaa 25-vuotisen pääluottamusmiehen toimen kokemuksella. Ylipäätän Suomeen ja erityisesti Keski-Suomeen on tehtävä kaikki mahdollinen, että tänne on yritysten helppo sijoittua. Näin saisimme lisää työpaikkoja ja estettyä koulutetuimman väestön valuminen metropolialueelle.

Sitä kautta saamme hyvinvointia ja vireyttä maakuntaamme. Työvoimaa kyllä löytyy, sillä en tiedä yritystä, jok ei oikeasti saa työntekijöitä, mikäli olosuhteet siellä ovat kaikin puolin asialliset. Tätä todistaa myöskin se, että jos jokin työpaikka tarvitsee lisää tekijöitä ja siihen haetaan työvoimapoliittisen koulutuksen kautta ihmisiä, niin hakijoita on tungokseen asti, kun vaan on töitä tiedossa.

Arto Liikanen

kansanedustajaehdokas (sd.)

Muurame

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.