Laajakaistahanke on katastrofi

Marko Tiainen

Keskisuomalainen uutisoi näyttävästi Pihtiputaan valokuituverkon onnistuneesta testistä.

Aikataulu piti ja paljon puhutut EU-tuet on saatu jälleen hyödynnettyä. Haastattelussa mainittiin myös perussuomalaiset tekemämme valituksen takia.

Kesäkuun valtuustossa ollut keskustelu oli tiukkasävyinen myös perussuomalaisten puolelta, sanoja ei säästelty puolin eikä toisin.

Valitus päädyttiin vetämään pois ja vastuu miljoonien eurojen epävarmasta hankkeesta siirtyi muille valtuustoryhmille. Valituksen pois vetämisen jälkeen selvisi merkillisiä asioita: Pohjoisessa Keski-Suomessa olisikin ollut hyödyntämiskelpoinen seutuverkko.

Seutuverkkoa oli lisäksi päivitetty vuonna 2007 nopeammaksi tarkoituksena tarjota uusia palveluja kuluttajille ja haja-asutus alueille. Päivitykseen oli saatu myös EU-rahaa Maakuntaliiton rahoituspäätöksellä.

Eikä siinä vielä kaikki...

Vuonna 2006 oli valmistunut Soneran Kyläkaista konseptin mukaiset valmiudet nopeille laajakaista yhteyksille Pohjoisen Keski-Suomen 53 kylään, silloinkin EU:n ja kuntien rahoittamalla tuella. Viranhaltijat ovat virkavastuulla väittäneet kyseisen verkon olevan ”pelkkää kuparia”. Tämä väite on osoittautunut perättömäksi.

Valokuitua on nyt pahimmassa tapauksessa vedetty kolmatta kertaa samaan ojanpenkkaan. Erään viranhaltijan mukaan olemassa olevia verkkoja ei voinut hyödyntää vähäisten liittymäpisteiden takia.

Liikenne ja Viestintäministeriön sivuilta saadun arvion mukaan liittymäpisteet maksavat 600 euroa kappaleelta.

Nyt päädyttiin rakentamaan uutta runkoverkkoa 170 kilometriä, yhden ainoan kilometrin maksaessa 16 000–20 000 euroa.

Ketä tällainen järjestely palveli? Ei ainakaan veronmaksajia.

Hankkeessa on asiantuntijana toiminut taho, joka on taloudellisesti riippuvainen valtuustojen tekemistä myönteisistä päätöksistä.

Kakkosvaiheen eli taajamien rakentamiseen tarkoitetut lainatakaukset piti käsitellä kunnissa pikaisesti ennen joulua. Miksi?

Taajamien rakentamiseen päästään vasta keväällä ja Pihtiputaan 3,3 miljoonan lainatakaus on liittyjämäärään nähden räikeän ylimitoitettu.

Mitä tästä voi päätellä?

Keski-Suomen kuntien ”yhteinen” laajakaistahanke on ollut rahoitukseltaan ja toteutukseltaan alusta alkaen täysi katastrofi.

Valtuutetut ja viranhaltijat ovat paljon vartijoina julkisten varojen käytössä. Asiakirjamerkinnöissä salainen/luottamuksellinen ei vapauta henkilöitä vastuusta noudattaa Suomen lakeja.

Tulevaisuus näyttää pystyvätkö myönteisiä päätöksiä tehneet valtuutetut ja viranhaltijat kantamaan aidosti vastuuta vai onko edessä ennennäkemättömän suuri vastuunpakoilu?

Marko Tiainen

kunnanvaltuutettu (ps.)

Pihtipudas

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.