Lapset ja nuoret maksajiksi?

Pauliina Holm

Keski-Suomi tunnetaan laadukkaasta perusopetuksesta sekä ammatti- ja korkeakoulukoulutuksestaan. Niillä vahvistamme maakuntamme kasvualoja ja työllisyyttä sekä myymme osaamistamme myös vientituotteena. Varhaiskasvatus ja perusopetus vahvistavat lastemme ja sitä kautta perheiden hyvinvointia. Ammattiin tarvittavat opiskeluvalmiudet ja yritteliäisyys hankitaan jo nuorena.

Nuorten syrjäytymisestä on puhuttu paljon. Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) tarjoaa ratkaisuksi oppivelvollisuusiän nostoa. Se ei ratkaise syrjäytymistä, ei edistä ammattiin valmistumista eikä nuorten omien opin- ja urapolun rakentamista. Se toisi koulutuksenjärjestäjille vain lisäkuluja.

Tasapäistämisen sijaan tulisi mahdollistaa yksilölliset opinpolut, kohdentaa tuki ja ohjaus, kuntouttava ja valmentava koulutus ja opiskelijahuollon toimenpiteet sitä tarvitseville nuorille. Aikuisoppijoita ei tule unohtaa.

Ammatilliseen koulutukseen, lukio-, aikuis- ja oppisopimuskoulutukseen kohdentuu lähivuosina suuria leikkauksia jo nyt tehtyjen lisäksi. Valtionosuusleikkauksia eivät pienimmät kunnat pysty kompensoimaan samaan aikaan sote-uudistuksen kanssa. Onkin mietittävä, mikä on tarkoituksenmukainen toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkko ja minkä verran toimipisteitä tarvitaan. Vähemmällä kun on saatava aikaan enemmän, mikä ei saa tapahtua käyttämällä kuuluisaa juustohöylää kaikille koulutuksenjärjestäjille. Toisessa vaakakupissa painavat kuntien elinvoimaisuus, nuorten ikäluokat ja kohtuullinen koulumatka.

Koulutuksen näkökulmasta haastavinta on, mikäli leikkauksia tehdään mutta uusia malleja ei ole esittää, eikä lainsäädäntötyö etenisikään. Myös koulutusviennin lainsäädännöllisiä esteitä tulee purkaa. Osaamisen myynnillä on mahdollisuus saada lisätuloja.

Koulutus, kulttuuri ja liikunta eivät saa joutua kustantamaan sote-uudistusta. Uudistus tulee toteuttaa taloudellisesti. Sehän oli lähtökohtakin; saada säästöjä ja varmistaa tulevaisuuden sosiaali-, terveys- ja muut palvelut ja kuntalaisten hyvinvointi. Kaikille koulutuksenjärjestäjille kohdistuvan juustohöylän on oltava viimeinen vaihtoehto. Koulutus, kulttuuri ja liikunta – eli erityisesti lapset ja nuoret – eivät saa joutua maksamaan sote-uudistuksen kuluja.

Pauliina Holm

kansanedustajaehdokas (kok.)

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.