Vaajakoskella yhteistyö näytti voimansa

Pekka Sulkula

Keskisuomalaisen lukijat äänestivät Vaajakosken SM-hiihdot Vuoden 2014 Keski-Suomen urheiluteoksi. Lehti kertoi äänestystuloksesta sekä urheilusivullaan (28.12.) että pääkirjoituksessaan (29.12.) ja toi esille sen, miten kova ponnistus hiihtojen järjestäminen oli lumettoman talven takia.

Huhtasuon Hiihtoa ja sen vastuunkantajia täytyy ihailla rohkeasta ratkaisusta hakea nykyisellään vaativiksi käyneissä talviolosuhteissa SM-hiihtoja Vaajakoskelle. Seuran puuhamiehet tekivät valtavan työn kisojen suunnittelussa, talkooväen värväämisessä ja lukuisissa muissa tehtävissä.

Huhtasuon Hiihto ahkerine talkoolaisineen vastasi SM-hiihtojen järjestämisestä, mutta se ei olisi selvinnyt urakasta ilman monien tahojen apua.

Ennen kuin varsinainen kisatapahtuma saatiin käyntiin perjantaiaamuna 21. maaliskuuta, oli luotava lumiset latu-urat lähes sulaan maahan. Näiden latu-urien tekemiseen tarvittiin Laajis Oy, joka tykitti lunta kisoja edeltävänä viikonloppuna 1500 m3 ja jonka rinnekoneella levitettiin jäätyneitä lumikasoja kisojen latu-urille.

Tarvittiin myös Jyväslumi Oy, joka myi seuraavan syksyn ensilumenladun tekemiseen tarkoitetun säilölumivarastonsa SM-laduille levitettäväksi ja joka oli järjestämässä lumikuljetuksia. Vantaalta tuoduilla lumitykeillä taas pystyttiin tykittämään lunta lähelle kisapaikkaa. Vaajakosken päässä muutamat urakoitsijat olivat auttamassa lumen siirrossa.

Jyväskylän kaupungin antama apu taloudellisine tukineen oli merkittävä. Kaupunki maksoi Laajavuoren lumikasat ja niiden toimittamisen latu-urille (n. 200 kuormaa, joita lastaamassa oli kaivinkone ja kuljettamassa 6 kuorma-autoa) sekä myös kaupungin eri tekojääradoilta kerättyjen lumien siirtämisen Vaajakoskelle (n. 150 kuormaa) ja Vaajakoskella tykitetyn lumen siirtämisen latu-urille.

Latu-urilla lumikuormia vastaanottamassa ja levittämässä olivat edellä mainittujen yrittäjien lisäksi kaupungin liikuntapalveluiden latukoneet miehistöineen.

Lopulta kaikki mahdollinen lumi saatiin haalittua Jyvässeudulta eikä latu-uraa olisi ollut tuolla lumimäärällä mahdollista saada yhtään pidemmäksi.

Suuren joukon yhteistyö, apu ja ponnistukset tekivät mahdottomasta mahdollisen: Huhtasuon Hiihto pääsi järjestämään ikimuistoiset kisat.

Pekka Sulkula

Muurame

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.