Juhani Niinistön Väätäis-kritiikki meni metsään

Risto Krogerus

Yle Radio Finlandin eläkkeellä oleva päällikkö, juuriltaan säynätsalolainen Juhani Niinistö otti varsin suorasukaisesti kantaa (Ksml 30.12. 2014) Säynätsalon joulukuussa valitun aluekappalaisen, Osmo Väätäisen henkilöön. Niinistö arvioi Väätäisen asenteiltaan konservatiiviksi ja siten Säynätsaloon sopimattomaksi sielunpaimeneksi, koska säynätsalolaiset ovat pääosaltaan liberaaleja.

Johtopäätöksensä Niinistö teki siitä, että Väätäinen pitäytyi seurakuntalaisille järjestetyssä kuulemistilaisuudessa kirkolliskokouksen ja piispainkokouksen edustamissa näkemyksissä. Ei voi pitää erityisenä konservatiivisuutena sitä, että yhteisöön työhön pyrkivä ilmoittaa edustavansa yhteisönsä arvoja. Mieluummin tällaista asennoitumista nimittäisin solidaarisuudeksi. Edellyttäähän jokainen yrityskin työntekijöiltään sitoutumista yrityksen arvoihin ja tavoitteisiin.

Niinistö antoi ymmärtää, että Väätäisen konservatiivisuus liittyy hänen avioliittokäsitykseensä. Väätäinen ilmoitti pitäytyvänsä tässäkin kysymyksessä kirkolliskokouksen nykykannassa. Tämä on luontevaa.

Olin kuulijana paikalla haastattelutilaisuudessa. Vastauksissaan Väätäinen osoitti kokeneen papin harkintaa ja omaavansa laajan näkemyksen kirkolliseen työhön, joten mielelläni yhdyin kirkkovaltuuston yksimieliseen valintaan. Tiedän Väätäisen nauttivan laajaa arvostusta eri tavoin ajattelevien keskuudessa.

Ennen valtuuston ratkaisua tuomiokapituli oli tutkinut hakijoiden muodollisen kelpoisuuden, hakijat oli haastateltu ja Säynätsalon alueneuvosto oli asian käsitellyt ja päätynyt esittämään Väätäistä virkaan. Väätäisen valitsemiselle oli myös vahva paikallinen tuki.

Jonkun leimaaminen liberaaliksi ja toisen konservatiiviksi on ongelmallista, sillä ajan ilmapiirin ja tilanteen muuttuessa modernina tai liberaalina pidetty muuttuu varsin nopeasti vanhoilliseksi ja päinvastoin.

Risto Krogerus

rovasti

Säynätsalon ent. kirkkoherra, eläkkeellä

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.