Kamera paljastaa

Kari Saarinen

Poliisiylitarkastaja Risto Lammi empii autokameroita (Ksml 28.12.2014). Kymmenkunta vuotta sitten ajoin Laukaasta päin Vaajakoskelle uudehkolla henkilöautollani. Vastaan ajaneen kuorma-auton sivusta, ei siis renkaista, tielle putosi kananmunan kokoinen kivi. Se pomppi lopulta autoni konepeltiin. Käännyin auton perään ja soitin poliisille selostaen kuormurin reitin, joka päättyi Seppälänkankaalle. Poliisipartio tuli paikalle melko pian. Toinen poliisi otti kuorma-autosta kuvia, myös kuljettajan puoleisesta astinlaudasta, joka oli täynnä kiviä ja hiekkaa. Toinen jututti kuljettajaa.

Poliisien mielestä juttu näytti selkeästi siltä, että astinlaudalta oli tippunut kivi päin autoani. Kuormurin kuljettaja oli eri mieltä. Tein siis tutkintapyynnön. Asia eteni syyteharkintaan. Merkkiliike arvioi lommon korjaamisen maksavan pintatöineen yli 300 euroa.

Syyttäjä harkitsi asiaa ja sain siitä päätöksen: Ei ole näyttöä sekä on ”sana sanaa vasten”. Sain maksaa autoni vaurion itse. Tuon jälkeen hankin autooni ”mustan laatikon” eli autokameran. Se kuvaa eteenpäin sen, mitä tuulilasista näkee, myös pomppivat kivet. Mikäli se olisi riittävän yleinen eli niitä olisi kumpaankin suuntiin ajavissa autoissa, kuvatallenteista voisi ratkaista useita ”sana vastaan sana”-tapauksia. Autokamera on siis melkoisen hyödyllinen laite.

Kari Saarinen

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.