Poliisityön taso ei heikkene

Kari Hemminki

Keskisuomalaisen pääkirjoitus 30.12.2014 käsitteli poliisitoiminnan uudistuksia, kuten Sisä-Suomen poliisilaitoksen suunnitelmaa siirtää tilannekeskustoiminnot Jyväskylästä Tampereen tilannekeskukseen sekä poliisin resurssien pienentymistä.

Taloudellisista syistä (määrärahojen riittämättömyydestä) johtuen koko Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisihenkilöstön määrä on vuoden 2014 alusta vähentynyt 70 hengellä, mistä osa Keski-Suomen alueella toimivia poliiseja. Kuitenkin vuodelle suunnitellut 2015 määrärahat mahdollistavat 20–30 poliisin rekrytoimisen, ja näitä resursseja sijoitetaan sinne, missä eniten tarvitaan, myös Keski-Suomeen.

Poliisilaitoksessa on suunniteltu poliisitoiminnan kehittämistä eri osa-alueilla, mistä suunnitelmista Keskisuomalaisessa on julkaistu uutisia ja kirjoituksia, mm. 17.12.2014. Toimenpiteillä pyritään varmistamaan vaikeassa julkisen hallinnon taloustilanteessa mahdollisimman hyvät voimavarat poliisin kenttätehtävissä. Uudistukset on tarkoitus toteuttaa syyskuuhun 2015 mennessä edellyttäen, että Poliisihallitus hyväksyy osaltaan suunnitelmat.

Osana kehittämissuunnitelmia on Jyväskylän tilannekeskuksen lakkauttaminen. Tämän jälkeen poliisilaitoksen kenttätoimintaa tukee Tampereella sijaitseva tilannekeskus, joka on tähänkin saakka toiminut periaatteella 24/7.

Tilannekeskus ylläpitää ajantasaista operatiivista tilannekuvaa koko poliisilaitoksen toimialueelta ja antaa operatiivisesta toiminnasta vastaavalle yleisjohtajalle, poliisilaitoksen kenttäjohtajille ja partioille niitä tukipalveluja, joita hätäkeskukset eivät tuota.

Keski-Suomen kenttätoiminta saa samanlaiset tukipalvelut kuin ennenkin eikä toiminnan taso heikkene miltään osin niin kuin julkisuudessa on jo ehditty epäillä. Tilannekeskus ei ole suoraan kansalaisia palveleva, vaan poliisin sisäistä tukitoimintoa.

Poliisilaitoksen johdossa ymmärretään kentällä työskentelevien huoli resurssien riittävyydestä. Uudistukset eivät kuitenkaan ole syynä resurssiongelmiin, vaan muutosten avulla voimavaroja siirretään tukitoiminnoista ja päällekkäisistä tehtävistä mahdollisimman paljon poliisin perustyöhön.

Kari Hemminki

poliisipäällikön sijainen

apulaispoliisipäällikkö

Tampere

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.