Eläkeläisten köyhyyttä on torjuttava

Tuula Peltonen

Puheet kestävyysvajeesta tai heikentyvästä taloudesta ovat tuttuja ja raha hyviinkin kohteisiin on tiukassa. Juuri siksi nyt on panostettava haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Ihmisiin, joilla ei välttämättä ole varaa odottaa talouden kääntymistä. Heidän arjestaan on huolehdittava nyt eikä vasta sitten kun se on joko vaikeampaa tai myöhäistä.

Eläkeläisten osalta takuueläkejärjestelmällä taataan vähimmäistulotaso, mikäli kansan- ja työeläkkeet ovat jääneet pieniksi. Tätä kirjoittaessani takuueläke on 736,64 euroa kuukaudessa bruttona. Se ei ole paljon, varsinkaan yksinelävälle eläkeläiselle jokapäiväisestä elämästä huolehtimiseen.

Moni takuueläkkeeseen oikeutettu on jo ennen eläkkeelle siirtymistään kärsinyt työkyvyttömyydestä tai pitkäaikaistyöttömyydestä, pitkittynyt taloudellinen ahdinko jatkuu eläkkeelläkin ja haittaa mm. terveydestä huolehtimista. Terve ja aktiivinen eläkeikä on eläkeläisen lisäksi myös yhteiskunnan edun mukaista.

SDP ajaa takuueläkkeisiin 10–20 euron korotusta seuraavalle vaalikaudelle. Samaan pyrittiin jo syksyn budjettiriihessä. Silloin tavoitteemme ei saavuttanut riittävää kannatusta.

Korotus ei ole suuren suuri, mutta se mahdollistaa ylimääräisen ruokakassin, pari uimahallikertaa tai matkan tapaamaan ystävää. Korotus maksaisi noin 12,5–30 miljoonaa euroa vuodessa. Tavoitteemme on perusteltu, kohtuullinen ja myös oikeudenmukainen.

Tuula Peltonen

kansanedustaja (sd.)

Jämsä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.