Poliisihallinnon herääminen otetaan kiitollisuudella vastaan

Alpo-Petteri Kokkonen

Kiitos Keskisuomalaiselle erinomaisesta pääkirjoituksesta 30.12.! Näin myös oma maakuntamme vaikuttava äänitorvi on kuulunut ja ottanut esimerkillisesti kantaa jo pitkään kansalaisia keskusteluttaneeseen asiaan, poliisipalvelujen katoamiseen maaseuduilta. Tämä on koettu erityisen kipeäksi ongelmaksi erityisesti pohjoisessa Keski-Suomessa kuten Pihtiputaalla.

Täällä rajusti lisääntyneeseen rikollisuuteen ja yleiseen turvattomuuteen jo pari vuotta sitten paikalliset yrittäjät tuskastuivat perustaen vapaaehtoisen Yöpyövelit- partiointitoiminnan, kun varkaudet ja yritysmurrot iskivät yrityksiin ja tavallisten ihmisten koteihin aiheuttaen taloudellisia menetyksiä, toiminnan keskeytyksiä ja jatkuvaa epävarmuutta pelon muodossa.

Poliisi ei useinkaan ehtinyt reagoida kuin vasta tuntienkin viiveellä. Rikolliset olivat silloin jo tipotiessään ja tutkittavaa riitti.

Nyt toiveitamme on kuultu ja lähes toivottomaan tilanteeseen on luvassa parannuksia. Poliisihallinto on herännyt.

Viime vuoden loppupuolen aikana on käyty rakentavaa, asiallista ja kiihtyvää keskustelua kansalaisten yhdenvertaisesta, perustuslain mukaisesta oikeudesta omaisuuteen, turvallisuuteen ja kotirauhaan. Poliisit itse ovat olleet kiitettävän aktiivisia mm. tuodessaan resurssien leikkaukset mielenilmaisumarseillaan julki. Kansanedustajapoliisit ja myös Poliisien liiton johtohenkilöt ovat esiintyneet jämäkästi mediassa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on luvannut monissa julkisissa haastatteluissa parannusta erityisesti pitkien etäisyyksien alueiden huomioimista uusien lisäpartioiden ja tutkintaa suorittavien poliisien määrää mitoitettaesa. Suunta on selvä ja hyvin perusteltu; oikea sijoittelu vähistä resursseista kantaa parempaan ja turvallisempaan lopputulokseen. Poliisin näkyminen ihmisten keskuudessa on parasta ennaltaehkäisyä kaikenlaiseen rikollisuuteen.

Ennaltaehkäisyn rinnalla poliisin monipuolinen kansalaiskasvatus laillisuuteen jo esikouluista alkaen tuottaa turvallisemman huomisen kaikille. Toki kotien omaa, ratkaisevaa roolia lastensa kasvatustyössä ei tule koulujen kasvatustyön ohella unohtaa, päinvastoin.

Medialla ja erityisesti television ohjelmapäälliköillä on suuri kasvatuksellinen valistusvastuu. Väkivaltaa ohjelmissa on aivan liikaa mässäilyyn asti, eikä lapsi yksin pysty erottamaan oikeaa väärästä.

Kun erottamiseen tarvitaan poliisia, ollaan liian usein myöhässä, jäljet voivat olla korvaamattomat ja lasku yhteiskunnalle kohtuuton.

Jäämme nyt erityisellä mielenkiinnolla odottamaan Mikko Paateron ja poliisijohtaja Markku Luoman lupaamien lisäpartioiden ilmestymistä todelliseen maaseutukuvaan maakuntamme rajoilla. Toivotamme jokaisen uuden tai jo tutunkin poliisikasvon erityisen suurella lämmöllä tervetulleeksi ” maalle takaisin ” kansalaisten keskuuteen jalkautuneena.

Teitä on kaivattu, teitä on odotettu ja saatte kaiken arvostuksen ja kunnioituksen tärkeälle työllenne kanssaihmisten turvaksi ja parhaaksi. Suomalainen poliisi palaa takaisin – myös maaseudulle! Tervetuloa ja hyvää ja turvallista uutta vuotta 2015!

Alpo-Petteri Kokkonen

Pihtipudas

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.