Susivainoon ei ole aihetta

Adele Poikola

Susipelko rehottaa edelleen. Vaikka karja- ja koiravahingot ovat vähentyneet huomattavasti, ovat luvattomat susikaadot lisääntyneet. Salakaatojen ja siitä seuraavan kannan kaventumisen vuoksi levinneisyys on muuttunut epätasaiseksi.

Muiden suurpetojen aiheuttamista tuhoista ei kuitenkaan järjestetä niin mahtavaa meteliä. Esimerkiksi ahmat ja karhut ovat tehneet paljon enemmän tuhoa kuin sudet, vaikka toisin kuvitellaan. Miksi sitten näitä vaistonsa varassa eläviä eläimiä vainotaan niin paljon?

Pelko ja viha susia kohtaan kumpuaa jo kansanperinteestä. Monissa saduissa ja jopa kristillisissä vertauksissa sudet ovat aina pahoja ja ilkeitä. Suteen ei ole oikeastaan koskaan Suomessa suhtauduttu hyvin.

Miksi ihmeessä näitä upeita luontokappaleita vainotaan? Totta kyllä, on erittäin ikävää, jos susi tulee repimään koiria tai karjaa, mutta nehän toimivat vaistonsa varassa. Ei susi tee tietoisesti pahaa. Ei mikään eläin tee. On osittain ihmisen syytä, että sudet liikuskelevat asutusten luona. Niiden reviirille on pystytetty ihmisten asutuksia ja mistäpä eläimet tietäisivät, että on väärin juosta pihan poikki tai käydä koiran kimppuun. Kuinka moni ihminen on syyttänyt hirviä hirvikolareista? Nekin liikkuvat tutuilla poluillaan.

On turhaa vedota siihenkään, että sudet raatelisivat lapset. Viimeisimmästä hyökkäyksestä on jo pian vuosisata. Susi mielummin väistää ihmistä, kimppuun se käy vain tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Susi on sopeutunut elämään ja muuttamaan myös ihmisten mukaan. Ne eivät vapaaehtoisesti asetu ihmisasutuksen lähelle. Mutta kun ihminen laajentaa alaansa yhä syvemmälle metsiin ja samalla myös susien reviireille ja metsästysmaille, ei kaikki voi pysyä ikuisesti ennallaan. Sudet oppivat helpolle ruualle ja tulevat pihapiiriin esimerkiksi kaivelemaan roskiksia. Lisäksi suurin osa tuhoja tekevistä susista on ihmisen tai muun vahingoittamia. Ne eivät pysty välttämättä omin avuin metsästämään. Jotkut ovat myös laumastaan ajettuja uroksia.

Jos sudet alkavat tehdä liikaa tuhoa ja käydä ihmisten kimppuun, pitää jotain tehdä. Mutta mielivaltainen tappaminen susihysterian kourissa on typerää. Täytyy tietää, minkä verran susia saa verottaa ja erityisesti mitä lauman jäsenistä. Jos alfauros tai -naaras saa surmansa, on lauma pitkään sekaisin.

Luontokin joutuu väistämään ihmisen tieltä. Ehkä meidänkin olisi aika totutella luonnon läsnäoloon.

Adele Poikola

Vihtavuoren koulu, 8A

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.