Palola unohti ikäihmisten perhehoidon

Aila Paloniemi

Mikael Palola, käsittelet (Ksml 21.11.) vanhuspalvelulain tuomia muutoksia ja siitä herännyttä keskustelua sekä kansalaisten keskuudessa että eduskunnassa. Tuot esiin kokemuksesi laitoshoidon tilalle luoduista ja luotavista palveluista.

Kerrot omaan kotiin ikäihmisille annettavista palveluista sekä palvelukodeista. Mihin unohdit ikäihmisten perhehoidon? Saarikan alueella on kokemuksia ikäihmisten perhehoidosta viime vuosilta.

Kokemukset ovat olleet sekä ikäihmisen, perhehoitajan että kuntatalouden näkökulmista hyviä ja rohkaisevia: perhehoitoon pääsy on lisännyt ikäihmisen toimintakykyä, parantanut mielialaa ja vähentänyt terveyskeskuskäyntejä.

Perheyhteisöön kuuluminen on lisännyt ikäihmisen turvallisuudentunnetta, joten unilääkkeiden käyttöä on voitu vähentää ja jopa lopettaa. Ruokahalun on koettu parantuneen ja infektoiden vähentyneen.

Toimeksiantosuhteisessa perhehoidossa perhehoito tapahtuu yksityiskodissa. Tämä vapauttaa kunnan kiinteistön rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Kunnalle perhehoito merkitsee kustannussäästöjä, kokemusten mukaan 12 000–14 000 euroa vuodessa tehostettuun palveluasumiseen verrattuna.

Perhehoitajalle tehtävä tuo mahdollisuuden hoivata ja pitää huolta ikäihmisestä kokonaisvaltaisesti, elämäntapaa ja mahdollisuutta saada toimeentulo. Tällä tavalla perhehoidossa yhdistyvät sosiaali-, alue- ja työllisyyspolitiikka. Saarikan tavoin perhehoidon myös ikäihmisille ovat ottaneet useat kunnat eri puolilla Suomea siten, että perhehoidon määrä on kasvussa.

Uutena toimintamallina Kaarinassa on lokakuussa käynnistynyt yhteisöllinen toimeksiantosuhteinen perhehoitokylä Säde. Kylässä on viisi kotia, joissa perheen muodostavat perhehoitaja tai perhehoitajapariskunta ja neljä ikäihmistä. Säteeseen on jo jonoa.

Toimeksiantosuhteinen perhehoito ei ole yritystoimintaa eikä perhehoitaja ole työsuhteessa kuntaan. Perhehoitajan tulee käydä ennakkovalmennus ja kodin soveltuvuuden perhehoitokodiksi hyväksyy kunta. Kunta myös tukee ja valvoo perhehoitoa. Perhehoito voi olla jatkuvaa tai lyhytkestoista, mahdollistaen omaishoitajalle vapaan pitämisen.

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Perhehoitoliiton pj

Pirjo Hakkarainen

toiminnanjohtaja

Maria Kuukkanen

kehittämispäällikkö

Raija Leinonen

projektityöntekijä/ Ikäihmisten perhehoito

Perhehoitoliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.