Lakiesitys omaishoidosta on pahasti puutteellinen

Paula Kanth

Hallitus valmistelee uutta lakia omaishoitajuudesta. Kuten arvata saattaa, lain lopullista voimaantuloa lykätään seuraavalle hallitukselle. Konkreettisia parannusehdotuksia omaishoitajien asemaan laki ei juurikaan sisällä.

Omaishoitajien palkkion maksatuksen siirtyminen Kelaan tasa-arvoistaa omaishoitajien aseman, mutta samalla vastuu omaishoidettavien hoidon sitovuuden arvioimiseen siirtyy lääkäreille. Onko tähän varauduttu uuden soten budjetoinnissa, ja riittävätkö jo ennestään ylikuormittuneen terveydenhuollon resurssit?

Toteutuuko tasa-arvo omaishoitajien välillä, kun lääkärien tavoitettavuus ja ammattitaito eri kuntien välillä vaihtelee jo nyt suuresti? Kenen vastuulla omaishoitoa tarvitsevien avuntarpeen arvioiminen jatkossa on?

Se ainakin on selvää, ettei Kelan virkamies pysty määrittelemään omaishoidon sitovuutta ilman erikoislääkärin yksityiskohtaista lausuntoa.

Lakiesitykseen sisällytettyä omaishoitajan oikeutta terveystarkastukseen pidän omaishoitajien älykkyyden ja arviointikyvyn aliarvioimisena, jopa loukkaavana. Lähes jokainen omaishoitaja osaa jo nyt kertoa olevansa väsynyt ja tarvitsevansa lisää omaa aikaa.

Mitä hyödyttää käydä terveystarkastuksessa, jossa lääkäri sanoo että olet lopen uupunut ja sinun täytyy levätä – jos lepomahdollisuutta ei ole?

Subjektiivinen oikeus terveystarkastuksiin ilman konkreettista apua arjen selviytymiseen on vain (hallituksen) pinnan kiillottamista ja todelliset ongelmat jäävät hoitamatta. Valitettavan moni omaishoitaja elää jatkuvasti jaksamisensa äärirajoilla, eikä saa apua pyytämälläkään.

On jopa tapauksia, joissa lääkäri on sanonut, ettei omaishoitajan terveys riitä omaishoitotyöhön, jolloin kunta on kyllä lopettanut omaishoidon palkkion maksamisen, mutta hoitotyö jatkuu silti – ilman rahapalkkiota.

Omaishoitajien täytyisi huolehtia myös omasta terveydestään; turvata riittävä uni, liikunta, sosiaaliset suhteet, harrastukset ja terveellinen ravinto. Miten tämän teet, jos olet jatkuvasti joko kiinni hoidettavassa tai hälytysvalmiudessa?

Lakisääteiset omaishoitajan vapaapäivät 3vrk/ kk eivät mahdollista terveyttä ylläpitävää elämäntapaa.

Milläköhän porkkanalla yhteiskunta aikoo houkutella tulevat sukupolvet tähän 24/7 työhön ilman vuosilomia ja elämiseen riittävää palkkiota? Lähimmäisenrakkaudella ei makseta vuokraa tai kuitata univelkoja.

Mikäli omaishoitajien asemaa aidosti halutaan parantaa, työkalut siihen ovat olleet tiedossa jo vuosikymmenien ajan. Tahtoa siihen ei vain näytä olevan.

Lakiesityksestä on tulossa samanlainen floppi kuin vanhuspalvelulaista. Tulevien vaalien alla on taas hienoa puhua omaishoitajan maailman mullistavasta oikeudesta terveystarkastukseen.

Väsymyksestä pandansilmäiset omaishoitajat raahautuvat viimeisillä voimillaan ainoana vapaahetkenään verenpaineenmittaukseen kuuntelemaan saarnaa siitä, kuinka pitää nukkua enemmän, syödä enemmän kasviksia ja harrastaa liikuntaa!

Paula Kanth

omaishoitaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.