Kirkko on vaikuttaja, johon voi vaikuttaa

Kirkon toiminta on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua.

Samalla kirkosta eroamisesta on tullut mielipidemittari, jolla seurakuntaan kuuluvat ottavat kantaa. Kirkosta ei erota niinkään siksi, että itse usko koettaisiin vieraaksi. Sen sijaan erot johtuvat kirkon, seurakunnan tai uskonnollisen yhteisön teoista tai kannaotoista.

Evankelisluterilainen kirkko tempoilee tässä ajassa perinteen ja uudistuksen välimaastossa. Toiset kokevat kirkon liian vapaamieliseksi, toiset auttamattoman vanhakantaiseksi. Monet suomalaiset kokevat vieraantuneensa kirkosta.

Samalla kirkkoa ja uskontoa koskeva keskustelu puhuttaa ihmisiä – asia on tärkeä. Jollei olisi, ei radikaaleista kannanotoista nousisi mylläkkää.

Porua ovat herättäneet esimerkiksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen kannanotot, jotka ovat leimanneet koko evankelisluterilaista kirkkoa. Näin ei saisi olla.

Poliitikoilla on omat äänensä, mutta kirkko saa olla ja sen pitää olla moniääninen. Tänään äänioikeus on kaikille evankelisluterilaiseen seurakuntaan kuuluvilla.

Kirkko on sellainen, millaiseksi seurakuntalaiset sen tekevät. Seurakuntavaaleissa kehotetaan: ”Tee kirkosta näköisesi”. Mahdollisuuteen kannattaa tarttua.

Vaalien äänestysprosentti on viime vuosina jäänyt alhaiseksi. Nyt seurakunnat pyrkivät madaltamaan äänestämisen kynnystä ja ainakin Jyväskylässä, Äänekoskella ja Saarijärvellä on voinut äänestää myös liikkuvassa äänestyspisteessä. Seurakunnat yrittävät korottaa äänestysprosenttia monin luovin keinoin: Viitasaaren kirkkoherra lupasi ryhtyä kakkuleipuriksi, jos äänestysprosentti kipuaa yli 30 prosentin.

On hyvä, että seurakunnat viestivät rentoutta, yhdessä tekemisen meininkiä. Monet nykyihmiset eivät kaipaa niinkään kirkon auktoriteettia kuin sen tarjoamaa välittävää yhteisöä.

Kirkkovaltuustoissa tehdään päätöksiä, joilla on paikallista merkitystä. Seurakunnat tekevät paljon hyvää. Hyvän tekeminen ulottuu laajalle, sillä esimerkiksi diakoniatyössä ei kysellä sitä kirkon jäsenyyttä vaan autetaan avun tarvitsijaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.