Köyhyys ja oikeat asenteet

Vexi Virtanen

Varavaltuutettu Miguel López kirjoitti (Ksml 3.11.) köyhistä ja köyhyydestä. Lópezin mukaan köyhän ei tarvitse alistua, vaan hänellä on oikeus priimaan. Kateuskin on hyväksi, sillä sen avulla köyhä jaksaa taistella.

López näkee täysin vääränä sen, että annetaan vinkkejä kuinka elämässä voi selvitä ”köyhänä”. Mutta ”köyhän” elämä voi olla myös ”rikasta”.

Jo siitä lähtien kun ensimmäiset paimentolaiset olivat ryhtyneet viljelemään maata, ja hyvänä satovuonna syntyi ylijäämää, on myös kertynyt varallisuutta. Kaupunkien myötä syntyi myös työnjakoa: toiset viljelivät maata, toiset hoitivat hallintotehtäviä, jotkut toimivat pappeina, ja oli myös kauppiaita.

Markkinatalouden myötä, ja kolonialismin aikakaudella, varallisuus alkoi keskittyä – talouden lakien mukaisesti – yhä harvemmille. Ja koska raha on valtaa, ovat myös tiedonvälitys ja manipulointi keskittyneet harvojen käsiin. Eihän köyhä pääse esimerkiksi eduskuntaan! Näin on siis materiaalisella tasolla.

Jos köyhät manipuloidaan uskomaan, että heidän ihmisarvonsa on kiinni heidän varallisuudestaan, eikö tässä ole menty rikkaiden materialistien manipuloinnin ansaan?

Mikäli yritämme tehdä eettisestä asenteesta yleismaailmallisen tai ehdottoman, olemassaolo käy mahdottomaksi, sillä emme voi elää päivääkään tuhoamatta jonkin toisen olennon elämää.

Vexi Virtanen

Hankasalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu