Päivystävässä kirkossa olisi matala kynnys

Leena Roivainen

On jokin fyysinen vaiva, joka on tuikkailut silloin tällöin, mutta jota et ole pitänyt niin hankalana, että ihan lääkääriin pitäisi lähteä.

Tulee sitten se viikonloppu tai keskiyö, jolloin olo käy sietämättömäksi. Avun tai ainakin neuvon saat päivystyksestä ja tarvittavat lääkkeet apteekista.

Näin voi tapahtua myös mielen ja hengen puolella.

Elämän tuomat, aluksi ehkä vähäpätöiseltä näyttävät vaikeudet saavat lisäkierroksia, ja painavat mieltä yhä enemmän, vievät unet ja tummasävyistävät päivän.

Tässä taannoin Lähde & Leikola keskustelivat radiossa vieraansa kanssa kirkon diakoniasta. Kuin sivulauseena tuli jossain maininta; eivätkö kirkot voisi päivystää apteekkien tavoin.

Minusta ehdotus oli huikea, päivystyksen osalta ei uusi, mutta vertaus; kuin apteekit, oli konkretiaa. Ajatusta voisi jatkaa niin, että päivystys olisi vuorollaan isoimmissa kirkoissa.

Päivystäjinä olisi kaksi henkilöä Jyvässeudun seurakunnista; pappi ja vapaaehtoistyöntekijä.

Sen paremmin palkkaa kuin vapaapäiviä ei työstä koituisi. Esimerkiksi viiikonloppuna lauantaisin klo18–24 ja 24–6.

Meissä on monia ”hengellisesti heikkojalkaisia”, joille on liian korkea kynnys tulla virastoaikaan puhumaan elämän solmuistaan. Entä jos olet yksin ja ne kiristyät yöllä, apua ei ole, kelle kasvokkain puhua.

Palveleva Puhelin auttaa. Mutta siinä ei ole sitä läheisyyttä, jota kaipaat.

Kirkossa päivystäjä ei kysele taustoja, kuuntelua ja keskustelua vain ihmisten kesken. Kirkkoon kyllä voisi poiketa illalla muutenkin, vaikka vain hakemaan jutttuseuraa yksinäisyyteen. Ihmisen kohtaamista ilman juhlamenoja, arkisimmillaan.

Leena Roivainen

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu