Jämsän soten ulkoistamisesta

Matti Naavasalo

Olen hämmästellen seurannut Jämsän koko sosiaali- ja terveystoimen ulkoistamishanketta. Näyttää siltä, että hanketta valmistellaan tiiviissä yhteistyössä Pihjalalinna Oy:n kanssa.

Se tuntuu oudolta, koska yhtiö jättää varmasti oman tarjouksensa. Muut alan yritykset joutuvat hinnoittelemaan tarjouksensa varmuusmarginaalilla, koska eivät voi kaavaillulla aikataululla mitenkään tutustua ulkoistettavaan toimintaympäristöön.

Tässä piilee vaara, että tilanne vaikuttaa myös Pihlajalinnan tarjouksen hintaan. Onko tällainen menettely hyvän hallintotavan mukaista, en pysty juridiselta kannalta arvioimaan. Mutta kansalaisen ja veronmaksajan näkökulmasta menettely ei tunnu oikealta.

Valtuuston oikeata laitaa varmaan kiinnostaa ulkoistuksen vaikutus jämsäläisiin alan yrityksiin. Demareitten olisi ehkä syytä miettiä, mikä on ulkoistuksen vaikutus sosiaalipuolen henkilöstöön.

Jos oletetaan, että yrityksen tuottovaatimus on sama kymmenen prosenttia, minkä Jokilaakson terveyden toimitusjohtaja on ilmoittanut olevan, niin se tarkoittaa kokonaisulkoistuksessa kuutta miljoonaa euroa eli kahden sadan työntekijän vuosipalkkaa.

Henkilöstövaikutukset ulottuvat paitsi sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstöön, luonnollisesti myös palkanlaskentaan, talous- ja henkilöstöhallintoon. Tietojärjestelmät vaihdetaan suurella todennäköisyydellä, jolloin myös niiden ylläpito siirtyy pois Jämsästä.

Mikko Wirenin väite 150 työpaikan menetyksestä erikoissairaahoidossa on lukuna lähinnä pelottelua. Jos käy niin onnettomasti, että erityissairaanhoito lakkaa Jämsässä, hyvin koulutetuille hoitajille riittää varmasti töitä. Lääkäreiden työsaantimahdollisuuksista ei tarvitse edes puhua.

Mikko Wiren väittää, että Jämsää uhkaa konkurssi, jos ulkoistusta ei tehdä heti. Jos nyt kuitenkin vielä mietittäisiin Jämsän ehkä kauaskantoisinta päätöstä kaikessa rauhassa. Tätä puoltaa sekin, että lääkäripula helpottanee lähivuosina. Saamme virkalääkäreitä, mikä auttaa toiminnan pitämistä omissa käsissä.

Lopuksi lainaan lääkärikunnan vanhimman, arkkiatri Risto Pelkosen lausetta televisiohaastattelussa taannoin: ”Kuntien tekemillä laajoilla ulkoistuksilla tulee olemaan lyhyet jäljet”.

Matti Naavasalo

Jämsä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.